Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Θάλαμος αερίων ο σταθμός στο Μοναστηράκι

Φωτό: pixiport.com
Τι μπορείς να κάνεις με 2€ ?

- να απολαύσεις μια καρέκλα μασάζ για 5 λεπτά
- να απολαύσεις ένα σουβλάκι μέσα σε 5 λεπτά
- να απολαύσεις μια ξενάγηση σε θάλαμο αερίων για 5 λεπτά

εδώ και καιρό πραγματοποιούνται έργα στον ηλεκτρικό (ΗΣΑΠ) με αποτέλεσμα η άνοδος από Πειραιά προς Κηφισιά να τερματίζει στο Μοναστηράκι.

Όλοι οι επιβάτες, τόσο εκείνοι με προορισμό την Κηφισιά όσο και οι άλλοι που έρχονται από το Σύνταγμα με κατεύθυνση προς Πειραιά, είναι υποχρεωμένοι να βαδίσουν προς το τέλος της αποβάθρας για να κινηθούν μέσα από τις σήραγγες του ΜΕΤΡΟ.

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Ένα παιχνίδι, μια ιστορία!


photo: contra.gr
Γυναίκες και σύζυγοι, κόρες και φίλες, σήμερα έχει ντέρμπι!

Την κατανόησή σας επιζητούμε και καμιά παγωμένη μπύρα!!

Ακολουθεί η αναδημοσίευση ενός αποσπάσματος από το άκρως ενδιαφέρον άρθρο των κ.κ.Σπύρου Ευδοξιάδη, Κατερίνας Λαμπρακοπούλου από το derby.gr..

Ποιο ΔΝΤ, ποιες δημοτικές εκλογές, ποια οικονομική κρίση;… .Όταν ξέρεις ότι αγωνίζονται Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός, όλα τα προβλήματα πάνε στην άκρη για δύο ώρες κα το μόνο που βλέπεις είναι το πράσινο και το κόκκινο. Το συγκεκριμένο ντέρμπι καθηλώνει όλους τους Έλληνες και όχι μόνο. Η αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο ομάδες είναι τόσο μεγάλη, που το παιχνίδι μεταξύ τους μοιάζει σαν «πόλεμος» και οι οπαδοί των δύο ομάδων το μόνο που επιζητούν είναι η ομάδα τους να «κατασπαράξει» τον αντίπαλο εντός του αγωνιστικού χώρου με οποιοδήποτε τίμημα.

Η πραγματική ή τοπική ώρα

Photo: www.sandfordfleming.ca
Είναι αντίστοιχη του ηλιακού ρολογιού. Όταν ο ήλιος δηλ. βρίσκεται στο κέντρο του ουρανού πάνω από μια τοποθεσία, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να δείχνουν 12:00μμ.

Γιατί δεν εφαρμόζεται η ηλιακή ή πραγματική ώρα?

..η «τοπική ώρα» της Θεσσαλονίκης είναι διαφορετική από εκείνη της Αθήνας, όπως και μεταξύ της Κέρκυρας και της Ρόδου. Φανταστείτε όμως τι μπέρδεμα θα προκαλούσε και πόσες δυσκολίες θα αντιμετωπίζαμε στις συναλλαγές μας και στις καθημερινές δραστηριότητες αν κάθε πόλη-σημείο στην Ελλάδα ακολουθούσε την τοπική του ώρα. Για να αντιμετωπιστεί και πρακτικά στις ενδείξεις των ρολογιών μας αυτό το πρόβλημα, αποφασίστηκε να χωριστεί η Γη σε 24 συνολικά ίσες ατράκτους (κάθε άτρακτος έχει πλάτος 15 μοίρες) και συμφωνήθηκε ότι όλοι οι τόποι-χώρες που ανήκουν στην ίδια άτρακτο να έχουν και την ίδια επίσημη ώρα που θα διαφέρει από την διπλανή της άτρακτο κατά μία ώρα.

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Γιατί αλλάζουμε την ώρα

Την 4η πρωινή της ερχόμενης Κυριακής 31 Οκτωβρίου, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου στο σύνολο των κρατών/μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η θερινή ώρα (Daylight Saving Time, DST) είναι η αλλαγή της ώρας που ένα κράτος διαλέγει να υιοθετήσει για ένα χρονικό διάστημα του έτους. Η αλλαγή αυτή γενικά είναι κατά μία ώρα μπροστά από την ηλιακή ώρα. Βασίζεται σε ένα σύστημα που σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας.

Σήμερα το τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού που χρησιμοποιεί τη θερινή ώρα αποτελεί μειοψηφία καθώς σχεδόν όλες οι Ασιατικές και Αφρικανικές χώρες δεν συμμετέχουν.

Ανέκδοτο - Εύρεση εργασίας

Φωτό: crazywebsite.com
Μπαίνει μια μέρα ένας αλλοδαπός σε ένα εμπορικό κατάστημα και ρωτάει τον ιδιοκτήτη αν υπάρχει δουλειά.

- Βεβαίως και υπάρχει μια θέση. Κάθε εβδομάδα θα πρέπει να έρχεσαι τρεις μέρες και να είσαι εδώ δύο ώρες. Ο μισθός σου θα είναι 2500 ευρώ τον μήνα, με εταιρικό αυτοκίνητο, κινητό και μία ξανθιά μοντέλο γραμματέα.

Η κρίση μας φέρνει πιο κοντά

Η αναγραφόμενη στον τίτλο της παρούσας διαπίστωση γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ονομαστικής εορτής. Αμφότεροι οι Δημήτρηδες του ιστολογίου δεχθήκαμε αισθητά αυξημένες ευχετήριες κλήσεις συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές, γεγονός που προκάλεσε την προσοχή και περιέργειά μας.

Σύμπτωση? Ή μήπως η κρίση όντως μας φέρνει πιο κοντά? Μια ενδόμυχη ανάγκη μας ωθεί να σηκώσουμε το ακουστικό ή όποιο άλλο διαθέσιμο μέσο (οι δια ζώσης επαφές έχουν εκλείψει κυρίως λόγω του υψηλού κόστους που δημιουργούν) και να μοιραστούμε ευχές, να χαμογελάσουμε.

Πέραν όμως του συνόλου των κλήσεων σε απόλυτο μέγεθος, υπήρχε φέτος και ποιοτική διαφοροποίηση. Ο κόσμος δεν περιοριζόταν στα τυπικά των παρελθόντων ετών.. Χρόνια πολλά, καλά είσαι, τι άλλα?

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Φάγαμε πόρτα πατριώτη

Φωτό: Βικιπαίδεια
Το βίντεο του Ιάκωβου Μ. "Έπος του ΄40" μεταφορτώθηκε και στο YouTube. Από εκεί επέστρεψε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο αυτοματοποιημένο μήνυμα σχετικά με περιορισμένο (γεωγραφικό) αποκλεισμό του υλικού λόγω συμπερίληψης ηχογραφημένου αποσπάσματος υποκείμενου ενδεχομένως σε πνευματική ιδιοκτησία.

Η εταιρεία στην οποία, το λογισμικό του YouTube, αναγνωρίζει πιθανότητα κτήσης δικαιωμάτων είναι η γνωστή UMG (UNIVERSAL MUSIC GROUP). Από μία πρώτη αναζήτηση προκύπτει ότι μεταξύ των καλλιτεχνών που ακούγονται στο φιλμ, τουλάχιστον η Μαρινέλλα συνεργάστηκε κατά το παρελθόν με την εταιρεία.

Εκείνο όμως που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι..

Η Ελληνική σημαία και η σημασία της


άποψη της μεγάλης σημαίας στην περιοχή Κερί Ζακύνθου 
Το 1822, μόλις ένα χρόνο μετά την διακήρυξη της ανεξαρτησίας και το ξεκίνημα του αγώνα των Ελλήνων, γίνεται η Ά Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου.
Το "Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος" που προέκυψε από αυτή την συνέλευση, είναι ουσιαστικά το πρώτο ελληνικό Σύνταγμα. Στις παραγράφους ρδ' και ρε' υπάρχει η πρώτη απόφαση για τη μορφή της ελληνικής σημαίας. Το Πολίτευμα καθιέρωσε τα χρώματα κυανό και λευκό και ανέθεσε στο Εκτελεστικό Σώμα να προσδιορίσει το σχήμα και τις λεπτομέρειες που αφορούσαν τη χρήση της μορφή της.

Ανέκδοτο 1940

Ανέκδοτο που κυκλοφορούσε στην Κατεχόμενη Γαλλία το χειμώνα 1940-41


Ο Χίτλερ τηλεφωνεί στον Μουσολίνι:



- Μπενίτο, δεν είσαι ακόμα στην Αθήνα;

- Δε σε ακούω Αδόλφε!

Πρωτοσέλιδα 28ης Οκτωβρίου 1940

τα ακόλουθα πρωτοσέλιδα διάβαζαν με αγωνία οι συνάνθρωποί μας πριν από ακριβώς 70 χρόνια. Όλες οι φωτογραφίες είναι σε φυσικό μέγεθος και μπορεί να τις προβάλει κάποιος επιλέγοντάς τες με δύο (2) διαδοχικά αριστερά κλικ.

το υλικό προέρχεται από το Αρχείο Κέντρου Ιστορικής Τεκμηρίωσης ΠΟΛΙΤΗΣ (βλ. πηγές στο τέλος της ανάρτησης) στο οποίο και φιλοξενούνται περισσότερα από 11.000 σημαντικά πρωτοσέλιδα και πρώτα φύλλα εφημερίδων χωρισμένα σε τρεις κύριες κατηγορίες (Πολέμου 1940 - Κατοχής, Ιστορικά πρωτοσέλιδα, Σημαντικά πρωτοσέλιδα και πρώτα φύλλα εφημερίδων).

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Ανατριχιαστική ομοιότητα?

Κατά τη διάρκεια επισκόπησης σχετικού αρχειακού υλικού ενόψει της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου, συνάντησα μια φωτογραφία που με έκανε κυριολεκτικά να παγώσω!

Παραθέτω ευθύς αμέσως την επίμαχη φωτογραφία στην οποία εικονίζονται πολίτες που προσέρχονταν για τις ανάγκες της επιστράτευσης το 1940 καθώς και μια πρόσφατη φωτογραφία μου. Την σύγκριση και τα συμπεράσματα τα αφήνω σε όποιον το αναγνώσει.

Ποιος στρατιώτης Ράιαν?

Τηλεγράφημα Μάνας του '40, Πηγή: http://hellenicrevenge.blogspot.com/2010/10/40_2145.html

28η Οκτωβρίου - έπος του '40 (video)

Το υλικό που συνέλεξε και επιμελήθηκε ο φίλος Ιάκωβος Μ. (με ιδία μέσα και εκτός ωραρίου εργασίας του) προβλήθηκε σήμερα στα πλαίσια του εορτασμού της εθνικής μας επετείου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Για πρώτη φορά στον μικρόκοσμο της Κεντρικής Υπηρεσίας αποτολμάται ανάλογο εγχείρημα και από τις αντιδράσεις των παρευρισκομένων κατέστην σαφές ότι δεν θα είναι η τελευταία.

Ανέκδοτο - Ξανθιά ιππασία

Μια ξανθιά αποφασίζει να δοκιμάσει ιππασία χωρίς όμως να έχει προγενέστερη εμπειρία ή να έχει κάνει κάποια μαθήματα. Ανεβαίνει στο άλογο χωρίς βοήθεια και το άλογο αμέσως αρχίζει και κινείται. Καλπάζει με σταθερό και ρυθμικό βηματισμό αλλά η ξανθιά αρχίζει να γλιστράει από την σέλα.

Με τρόμο προσπαθεί να γραπωθεί ...απάνω ...του, σφίγγει τα πόδια της πάνω στα πλευρά του. Προσπαθεί ν' αρπάξει τη χαίτη του αλόγου, αλλά δεν μπορεί να την πιάσει γερά. Προσπαθεί να αγκαλιάσει τον λαιμό του αλόγου αλλά τίποτα ... μάταιες οι προσπάθειές της, γλιστράει στο πλάι του.

Το ατίθασο άτι εντωμεταξύ συνεχίζει να καλπάζει αδιάφορα παρά την αναβάτη, που κρέμεται πλέον από τον λαιμό του. Η ξανθιά κάνει μια απέλπιδα προσπάθεια να απελευθερωθεί από τον κίνδυνο και να πέσει όσο το δυνατόν ασφαλέστερα και πιο ανώδυνα.

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Κοριοί στη Νέα Υόρκη

photo: nebras.nuks.org 
την μεγάλη τους αναστάτωση μετέφεραν φίλοι του ιστολογίου από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης έχουν έρθει από το καλοκαίρι αντιμέτωποι για μια ακόμη φορά με εισβολείς κοριούς. 

photo: University of Florida






Από τα καθαρότερα σπίτια μέχρι επώνυμα εμπορικά καταστήματα αλλά και κλασσικά θέατρα της μεγαλούπολης τιμήθηκαν από την παρουσία των απρόσκλητων επισκεπτών. 

photo: manhattan.about.com
Η αναμενόμενα μεγάλη ανησυχία που προκλήθηκε, οδήγησε τις αρχές, τους εντομολόγους και πλήθος φορέων σε κινητοποίηση

Πλην όμως, έως και σήμερα το πρόβλημα παραμένει και τα αντιπαθητικά παράσιτα εξακολουθούν να αναπνέουν τον κοσμοπολίτικο αέρα της παγκόσμιας αυτής μητρόπολης.

Ακολουθεί αναδημοσίευση άρθρου στην αγγλική με χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά, την δραστηριότητα αλλά και πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης των αποκαλούμενων και Bedbugs.

Ευχές

Φωτό: blog.nj.com


χρόνια καλά στους απανταχού μήτσους!

(τα χρήματα για τις χαρτοπετσέτες θα διατεθούν υπέρ του Ταμείου Φτώχειας..)

Επιλογή Μπαγκαζιέρας Οροφής (RoofBox)

Επιλογές ανάμεσα σε:

A) volvo weekender
B) Thule Pacific 200
Γ) Mont Blanc triton 350










διαστάσεις, χωρητικότητα, βάρος υλικού, μέγιστο φορτίο ανά επιλογή:
Α) 175x82x36,5cm, 370 litres, wt 15kg, 50kg, http://www.volvopartshop.com/roof-box-weekender-183-p.asp
Β) 175x82x45   cm, 460 litres, wt 14kg, 50kg, http://www.thule.com/en/GR/Products/CargoCarriers/Boxes/631206.aspx
Γ) 162x88x41   cm, 380 litres, wt 15kg, 75kg, http://www.montblancuk.co.uk/our-products/roof-boxes/roof-box-performance/roof-box-performance-triton350-black.html

Ενδεικτικό κόστος, ανά επιλογή και πηγή:

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Και στην Αγγλία όλοι μαζί τα φάγανε

Μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο, στη διάρκεια συζήτησης για τις δημόσιες δαπάνες, ο υπουργός Οικονομικών George Osborne επιβεβαίωσε την απώλεια 490.000 θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα, μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Μια ημέρα πριν, περίπου 3.000 άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από το Westminster εναντίον των περικοπών.

Την ίδια ώρα στη Γαλλία, εκατομμύρια διαδηλωτές βγαίνουν καθημερινά στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι, αναστατώνοντας τα σχολεία, τα διυλιστήρια, και τα μεταφορικά δίκτυα της χώρας. Όπως λένε οι Γάλλοι συνδικαλιστές: «Όλα παίζονται στους δρόμους. Αν πετύχουμε στους δρόμους, μπορεί να νικήσουμε».

Οι Βρετανοί έχουν πάψει προ πολλού να βγαίνουν στους δρόμους, ή να απεργούν, όπως συνεχίζουν να κάνουν οι Γάλλοι. Μήπως όμως αυτό θα αλλάξει οσονούπω; Ο ψευδεπίγραφος πόλεμος τελείωσε. Το έθνος διαιρέθηκε. Το τσεκούρι έπεσε. Η αφαίμαξη ξεκίνησε. Όποια λογοτεχνική μεταφορά και να διαλέξουμε, η αλήθεια είναι πως οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες που ανακοινώθηκαν, είναι άνευ προηγουμένου, τόσο σε μέγεθος όσο και σε ταχύτητα. 19% μείωση των προϋπολογισμών των υπουργείων για τέσσερα χρόνια.

Βόμβα για την υγεία οι νέοι λαμπτήρες - Σχόλιο


Τι κάνουμε τον στοκαρισμένο υδράργυρο μετά την κατάργηση προϊόντων για λόγους δημόσιας υγείας, όπως λ.χ. τα κλασσικά θερμόμετρα? μα φυσικά λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας! όχι που θα πετιόταν ή θα έμενε σε αποθήκες!

Πως γίνεται από τη μία να καταργούνται με κοινοτικές αποφάσεις τα συμβατικά θερμόμετρα υδραργύρου για λόγους υγείας και από την άλλη να προωθούνται με υψηλή ένταση οι "πράσινες", "οικολογικές", "οικονομικές" λάμπες οι οποίες περιέχουν ποσότητες του εν λόγω τοξικού βαρέως μετάλλου, επικίνδυνες όχι μόνο για τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά και για ολόκληρα οικοσυστήματα?!

Να είναι άραγε τυχαίο..?

Ακολουθεί αναδημοσίευση ενδιαφέροντος σχετικού άρθρου του zougla.gr