Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Παιδικό Κρεβάτι Kura IKEA

από την τελετή παράδοσης
Ο χρόνος κυλά γοργά και χύνεται ασυγκράτητος μέσα από τις φούχτες μας.. 
το στερνοπούλι μας άφησε τη βρεφική ηλικία πίσω του και μέσα σε ένα καλοκαίρι μεταμορφώθηκε από μωρό σε ένα μικρό αντράκι. Οι φτερούγες του μισάνοιξαν κι η δίψα του για ανεξαρτησία δείχνει να υπερισχύει των παιδικών ανασφαλειών του. 

Αφουγκραζόμενοι τις νέες του ανάγκες, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε, εντός σχετικά στενών οικονομικών περιθωρίων, στην ανακαίνιση του δωματίου του, μετατρέποντάς το παράλληλα από βρεφικό σε αμιγώς παιδικό. Η λύση που σκιαγραφούσαμε σταδιακά στο μυαλό μας κινούνταν γύρω από ένα λειτουργικό υπερυψωμένο κρεβάτι, τύπου loft, με αξιοποίηση του χώρου κάτω από αυτό για τη δημιουργία παιδότοπου με χώρο για την τακτοποίηση παιχνιδιών.

στιγμιότυπο από την
κατασκευή
Καταλήξαμε στη λύση της IKEA με το δοκιμασμένο και οικονομικό υπερυψωμένο κρεβάτι KURA. Προσθέσαμε τον έναστρο ουρανό, για τη δημιουργία απομονωμένου και ζεστού χώρου για τον ύπνο, και τον συνδυάσαμε με το best seller παιδικό φωτιστικό SMILA ή φεγγαράκι (επίσης των ΙΚΕΑ). Ως εδώ καλά..

Έχοντας περιηγηθεί, κατά διαστήματα, σε διάφορους ιστοχώρους (κυρίως του εξωτερικού) με θέματα την ανακατασκευή/εμπλουτισμό επίπλων, συμπεριλαμβανομένου του εν λόγω κρεβατιού (KURA), δεχθήκαμε επιρροές από δημιουργίες ιδιωτών, κατασταλάζοντας σταδιακά στη δική μας πρόταση. Τη δημιουργία ενός φωτεινού κρεβατιού-αστυνομικού οχήματος. Στην επιλογή του είδους του οχήματος, συνέδραμε το λευκό και μπλε χρώμα της λάκας, περιμετρικά του κρεβατιού, η οποία και δεν χρειάζονταν βάψιμο, άρα επιπρόσθετο κόστος σε χρόνο και υλικά, σε αντίθεση με την επιλογή ενός πχ πυροσβεστικού οχήματος. 

ο αποθηκευτικός χώρος και ο..
γρίφος των καλωδίων
Σχεδιάσαμε στον ασπροπίνακα μια ξύλινη κατασκευή με κεκλιμένο ανοιγόμενο καπάκι στηριζόμενο από ζεύγος αμορτισέρ, το οποίο θα αποτελούσε αφενός την μετόπη του οχήματος κι αφετέρου έναν πρόσθετο χώρο αποθήκευσης, διαστάσεων 90x40x50εκ (ΠxΒxΥ), που θα επέτρεπε την τοποθέτηση έως και τριών κουτιών παιχνιδιών μεγέθους 30x30εκ. Το κεκλιμένο καπάκι θα αποτελούσε το ταμπλό με τον πίνακα οργάνων του οχήματος και τους σχετικούς διακόπτες ελέγχου του φωτισμού. 

Οι γωνιακοί μεντεσέδες, τα αμορτισέρ, οι γωνιές και οι απαραίτητες βίδες, αγοράστηκαν (και η ξυλεία κόπηκε στις επιθυμητές διαστάσεις) από ξυλουργείο της γειτονιάς, τύπου "φτιάχτο μόνος σου". Προσοχή χρειάστηκε στον ορθό υπολογισμό των μέτρων με αφαίρεση του πάχους της ξυλείας που επιλέξαμε. Στην περίπτωση του κοινού MDF, το πάχος ανέρχεται στα 16mm. Χρειάστηκε να έχουμε στην κατοχή μας δράπανο με ποτηροτρύπανα και λοιπά τρυπάνια (λχ φτερού) για τη διάνοιξη των απαραίτητων οπών και βιδολόγο για την απαραίτητη συναρμολόγηση. Επίσης, χρησιμοποιήθηκε πιστόλι θερμοκόλλησης για την στερέωση των οργάνων.

παραδομένο κι έτοιμο προς χρήση
Για τα κεντρικά όργανα, στροφόμετρο και ταχύμετρο, χρησιμοποιήθηκαν δύο παλιοί οπτικοί δίσκοι (CDs) στους οποίους επικολλήθηκαν αυτοκόλλητες ετικέτες με τυπωμένες τις σχετικές φωτογραφίες πρότυπα που ανακτήθηκαν χωρίς κόστος από το διαδίκτυο. Η τοποθέτησή τους έγινε με κοινές ξυλόβιδες που πάτησαν πάνω σε ροδέλες για πρακτικούς λόγους. 

Επιπροσθέτως, το ταμπλό εμπλουτίστηκε με δύο αληθινά όργανα αυτοκινήτου, ευγενική χορηγία/απαλλοτρίωση/υφαρπαγή από το περιεχόμενο της αποθήκης του παππού, στα οποία χρειάστηκε να προστεθούν φωτιστικές "ψείρες" για ρεαλιστικό αποτέλεσμα. Έναν μοχλό από παλιό joystick για επιλογέα ταχυτήτων, τιμόνι με κλάξον από παλιό παιχνίδι που αποσύρθηκε και μια σειρά από φωτιζόμενους διακόπτες οι οποίοι ελέγχουν τα 5 μέτρα αδιάβροχης ταινίας φωτισμού τύπου led, που τοποθετήθηκε περιμετρικά, κάτω από το κρεβάτι και φυσικά τον απαραίτητο μπλε φάρο της αστυνομίας. Η λεντοταινία τοποθετήθηκε σε διάταξη δύο ανεξάρτητων συνεχόμενων κομματιών, μήκους τριών και δύο μέτρων αντίστοιχα για πιο ξεκούραστο αποτέλεσμα λόγω της υψηλής της φωτεινότητας. Τα ρεύματα προτιμήθηκαν στα 12v για λόγους ασφαλείας και η σύνδεσή τους απαιτούσε κάποιο βαθμό εξοικείωσης.

τρία 30άρια κουτιά χωρούν
στο καθαρό φάρδος
Το εμπρόσθιο τμήμα της κατασκευής, χρώματος μπλε σκούρου όπως και τα κομμάτια λάκας του κρεβατιού, φιλοξένησε το "ψυγείο" του οχήματος (κανονική αλουμινένια περσίδα εξαερισμού, καθώς δεν προλάβαμε να προμηθευτούμε πλαστικό στόμιο λευκού χρώματος που είχαμε στον αρχικό σχεδιασμό), τα δύο κύρια φωτιστικά σώματα (αποτελούμενα από πλαστικά φωτιστικά ντουλάπας με μπαταρίες), την πινακίδα κυκλοφορίας με το όνομα του κατόχου και βεβαίως ένα λευκό αυτοκόλλητο με το "POLICE" (το αρχικό περιεχόμενο του οποίου ήταν "ΠΩΛΗΣΕΙΣ" κατόπιν προβληματικής επικοινωνίας με τον προμηθευτή του).

Στο πλαϊνό τμήμα του κρεβατιού βιδώθηκε στήριγμα κουρτίνας, τύπου σιδηροδρόμου μονής ράγας, επάνω στο οποίο κρεμάστηκε μπλε κουρτίνα που ράφτηκε κατόπιν παραγγελίας στην ράφτρα της γειτονιάς.  Στο κέντρο της κουρτίνας, ανοίχθηκε πορτούλα στο χρώμα του ξύλινου ταμπλό (lime) για αντίθεση αλλά κι εύκολη πρόσβαση στον παιδότοπο, ενώ από την μεριά της σκάλας τοποθετήθηκε αυτοκόλλητο βέλκρο για την επίτευξη της επιθυμητής σταθεροποίησης. Η λύση της ράγας επιλέχθηκε τόσο για αισθητικούς λόγους (καθώς δεν αφήνει κενό στο επάνω τμήμα της κουρτίνας), όσο και πρακτικούς καθώς μπορεί εύκολα να αποτραβηχτεί πλήρως για τον απαραίτητο περιοδικό καθαρισμό.

Κάτω από το κρεβάτι, τοποθετήθηκαν δύο παζλ με παιδικές παραστάσεις, αποτελούμενα από τμήματα αφρώδους υλικού, διαστάσεων 30x30mm, για να αποτρέπουν την άμεση επαφή του παιδιού με το ξύλινο πάτωμα, ενώ μακρόστενα χρωματιστά μαξιλάρια από το ΙΚΕΑ συμπλήρωσαν το κενό μέχρι τον τοίχο. Τέλος, τα καλώδια κι ο μετασχηματιστής της τροφοδοσίας σταθεροποιήθηκαν με τη βοήθεια καναλιών, και τοποθετήθηκαν σε ρευματοδότη εκτός του χώρου του παιδότοπου για καλύτερο έλεγχο και αποφυγή μικροατυχημάτων.

Ακολουθεί αναλυτική κοστολόγηση ως ενδεικτικός οδηγός για όποιον αποφασίσει να προβεί στην υλοποίηση αντίστοιχου σχεδίου. Με ευχές για μια ζωή γεμάτη υγεία και παιδικά χαμόγελα, ευχαριστούμε για την ανάγνωση, δημήτρης και σοφία :-) 
Περιγραφή                                               κατηγορία κόστους
κρεβάτι                                            150 κρεβάτι
στρώμα                                           130 κρεβάτι
φωτισμός                                          50 κρεβάτι
ηλεκτρολογικά                                  40 κουτί
ξυλεία                                                41 κουτί
μεντεσέδες                                        21 κουτί
περσίδα "ψυγείο"                              25 κουτί
αυτοκόλλητο Police                          16 κουτί
κουρτίνα                                            16 κρεβάτι
ράγα κουρτίνας                                 10 κρεβάτι
μαξιλάρια                                           15 κρεβάτι
πάτωμα, αφρώδες παζλ                  30 κρεβάτι
φώτα πορείας                                     3 κουτί
ουρανός                                            15 κρεβάτι
φωτιστικό                                          12 κρεβάτι

(Α) μερικό σύνολο κρεβατιού                            428,00€
(Β) μερικό σύνολο μετόπης αποθήκευσης      146,00€
==========================================
Συνολικό κόστος (Α)+(Β)                               574,00€

1 σχόλιο:

  1. ομορφη αλλα και πρακτικη κατασκευη.. με μια και μοναδικη ενσταση.. ΟΧΙ POLICE , ΑΝΘΡΩΠΕ ΜΟΥ. ΕΛΕΟΣ! Καλυτερα να εβαζες το ΠΩΛΗΣΕΙΣ!!!!!.
    (Συμφωνω με το φεγγαρακι του ΙΚΕΑ ειναι εκπληκτικο.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή