Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Γιορτή Πολεμικής Αεροπορίας 2011 - Εντυπώσεις


Ο φετινός εορτασμός στο αεροδρόμιο της Τανάγρας θα μείνει για καιρό χαραγμένος στη μνήμη μας!

Με λίγα λόγια θα μπορούσε κάποιος να το περιγράψει ως: το πιο χορταστικό θέαμα, ο περισσότερος κόσμος που έχει χωρέσει σε στρατιωτικό αεροδρόμιο, η μεγαλύτερη διάρκεια ελληνικού air show, οι καλύτερες καιρικές συνθήκες των τελευταίων 100 χρόνων! 
Με δυο λέξεις, Αιέν Υψικρατείν!
Η χθεσινή μέρα είχε σχεδιαστεί σχολαστικά από τους επιτελείς της Αεροπορίας, με μεράκι και σεβασμό. Η οργάνωση ήταν υποδειγματική παρότι δοκιμάστηκε σκληρά από τις χιλιάδες κόσμου που εξαιτίας του εντυπωσιακού προγράμματος και της ηλιόλουστης ημέρας κατέκλυσαν από νωρίς την αεροπορική βάση. Λίγο πριν τις 10:30, ανάσχεση περίπου 500 μέτρων είχε σχηματιστεί επί της εθνικής οδού, πριν τον κόμβο του Σχηματαρίου! 
Πλούσιο Φωτοαφιέρωμα εντός!!
Το F-16 Blk 52+ της ομάδας επιδείξεων της ΠΑ
τροχοδρομεί με ανεπτυγμένο το αλεξίπτωτο
επιβράδυνσης, στο διάδρομο της βάσης
Η τροχαία εξέτρεπε την κυκλοφορία περιφερειακά, από τον παράλληλο με την εθνική δρόμο, με κατεύθυνση προς Αθήνα. Η παράκαμψη αποδείχτηκε αρκετών χιλιομέτρων, η κυκλοφορία διεξάγονταν σημειωτόν και όλοι οι ενδιάμεσοι δρόμοι ήταν κλειστοί με κορδέλες και περιπολικά της αστυνομίας. Στο ύψος του σταθμού διοδίων του Σχηματαρίου, η πορεία των αυτοκινήτων εκτρέπονταν προς τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ).

Βασανιστικά αργά τα οχήματα προσέγγιζαν τους υπαίθριους χώρους στάθμευσης της ΕΑΒ. Πεζοί οι πολίτες στη συνέχεια κατευθύνονταν προς την πύλη των εγκαταστάσεων την οποία όμως έβρισκαν κλειστή! Κόσμος συγκεντρώνονταν διαρκώς και η αναμονή έμοιαζε ατελείωτη. Μετά από λίγο οι πόρτες άνοιξαν για να διαπιστώσουμε ότι λόγω της μεγάλης απόστασης από την πίστα του αεροδρομίου, η αεροπορία είχε φροντίσει να δρομολογήσει περίπου 5-6 πούλμαν για την μεταφορά των επισκεπτών.

Αλεξιπτωτιστές αφέθηκαν στον ουρανό από C-130 της Π.Α.
Σε εκείνο το σημείο η υποδομή και η οργάνωση δοκιμάστηκαν για τα καλά. Το πλήθος δεν άντεχε άλλη αναμονή. Η ώρα είχε περάσει τις 11:00 και η επίδειξη είχε ξεκινήσει στην πίστα. Ο ήχος του μονοκινητήριου T-6Α Texan II κατά τη διάρκεια της βύθισής του στο γαλανό ουρανό τραβούσε τα βλέμματα πάνω στην γυαλιστερή του μεταλλική επιφάνεια.

Τα πούλμαν δεν ήταν αρκετά για να απορροφήσουν τους επισκέπτες! Γονείς με μωρά στα καρότσια, νέοι νέες κάθε ηλικίας, αψήφισαν τις υποδείξεις για πειθαρχία των εκνευρισμένων αερονόμων και ξεκίνησαν να προσεγγίζουν πεζοί τις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου! Το μέγεθος του πλήθους και η ταλαιπωρία που είχε υποστεί μέχρι να φθάσει ως εκεί ήταν τέτοια που δεν επέτρεπαν τον έλεγχό του, στα πλαίσια τουλάχιστον της γνωστής στρατιωτικής πειθαρχίας.

F-16 Blk52 Demo Team
Στη συνέχεια, ευτυχώς, όλα κύλησαν ομαλά! Ο κόσμος πρέπει να ανέρχονταν σε δεκάδες χιλιάδες. Όλη η βάση στο πόδι. Παντού προσωπικό επιφορτισμένο με την ασφάλεια και την ομαλότερη δυνατή διεξαγωγή της εκδήλωσης. Στις μικρές θετικές λεπτομέρειες, οι δεκάδες πεντακάθαρες χημικές τουαλέτες.

Η στατική έκθεση είχε, πέραν των συνηθισμένων σε τέτοιες περιπτώσεις τύπων αεροσκαφών της ΠΑ, πλήθος ελικοπτέρων! Από Chinook και Super Puma μέχρι το υπερσύγχρονο νεοπαραληφθέν ΝΗ90! Τα παιδάκια με τους γονείς τους περίμεναν καρτερικά για λίγα δευτερόλεπτα επαφής με τους θαλάμους διακυβέρνησης των εκθεμάτων. Κάνα δυο φωτογραφικές λήψεις κι ένας σύντομος διάλογος με τους καλοδιάθετους χειριστές, οι οποίοι σα να αντλούσαν δύναμη από το αστείρευτο ενδιαφέρον κι αναγνώριση του κόσμου, απαντούσαν αδιαμαρτύρητα σε κάθε απορία.

ρίψη φωτοβολίδων ως αντίμετρο σε βλήματα θερμότητας 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε ειδικότερα στο πρόσωπο του σμηναγού Εμμανουήλ Καραχάλιου, πιλότου (Demo Pilot) της ακροβατικής μονάδας επιδείξεων της Πολεμικής μας Αεροπορίας με την κωδική ονομασία Ζευς, ο οποίος πετά εντυπωσιακά ένα F-16 Block 52+ με έδρα στη Βάση της Σούδας, στην Κρήτη. Παρότι η δημιουργία της Demo Team μετρά μόλις κάτι παραπάνω από έτος, η φήμη του σμηναγού εξαπλώνεται ραγδαία και στο πρόσωπό του μετουσιώνεται η περηφάνια που τόσο ανάγκη έχει να νιώσει ο σύγχρονος Έλληνας!

Super Puma της Π.Α. σε αποστολή έρευνας & διάσωσης
Όσον αφορά στο Air Show, τι να πρωτοπεί κανείς.. Ένα πρόγραμμα φιλόδοξο, τόσο λόγω του μεγέθους όσο και της ποικιλομορφίας του, ολοκληρώθηκε δύο (2) ώρες ακριβώς μετά την έναρξή του, με απόλυτη επιτυχία, όπως αυτή ορίζεται από τον αριθμό των χαμόγελων και των βουρκωμένων ματιών όσων είχαν την τιμή να το παρακολουθήσουν!

Περισσότερα για το θέαμα καταλληλότερα για να πουν είναι τα στιγμιότυπα που ακολουθούν. Τα μόνα που δε μπορούν να μεταφέρουν είναι τον ήχο και την μυρωδιά του καμένου καυσίμου. Και για το πρώτο από αυτά κάτι ετοιμάζουμε εντός των επόμενων ημερών.

HAF's F-16 Demo Team

Canadair πραγματοποιεί με επιτυχία ρίψη νερού

Mirage 2000-5 προσγειώνεται μετά την επίδειξη

Mirage 2000-5 σε τροχοδρόμηση

η αιχμή του δόρατος της Πολεμικής μας Αεροπορίας

Εντυπωσιακό πλάνο από Mirage 2000-5

θερμότητα εκλύεται από τον θηριώδη κινητήρα

Η Demo Team σε αναμονή επιθεώρησης

Ο επικεφαλής επιθεωρεί μέρος των πληρωμάτων
που συμμετείχαν στην απαιτητική επίδειξη

Ηλικιωμένος συγχαίρει εγκάρδια τον Σμηναγό Γ. Ανδρουλάκη

Ο χειριστής Γεώργιος Ανδρουλάκης,
φωτογραφίζεται με φέρελπι νεαρό

κοινός παρονομαστής, η αγάπη όλων για την ελευθερία

μικροκυβερνήτης ευπειθώς αναφέρω!

Το ζεστό χαμόγελο του κυβερνήτη του Aegean
Hawk ήταν εκεί στην υποδοχή των μικρών
φίλων της Αεροπορίας

CH-47 Chinook 

ταμπέλα με τα στοιχεία του ελικοπτέρου με
φόντο τον  ελληνικό ουρανό

houston we've got a problem! 

δεν είναι το καλάθι της νοικοκυράς, είναι ο
κάλαθος ρουκετών ελικοπτέρου Apache

AH-64A Apache του Ε.Σ.

ΝΗ-90 Παραληφθέν Ιούνιος 2011!!

άποψη του ΝΗ-90, του πλέον σύγχρονου ελικοπτέρου του Ε.Σ.

Δείτε εδώ το Βίντεο της εκδήλωσης

Χρόνια Πολλά
Ασφαλείς Πτήσεις
Αιέν Υψικρατείν


4 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο το αφιέρωμά σου και τα σχόλια. Συγχαρητήρια για τις φωτογραφίες και το βίντεο (το πρώτο που βλέπω να ασχολήθηκε λίγο παραπάνω με τα Puma).

    Μια διόρθωση κάνε μόνο, στη φωτό που έχει πιο πάνω: Τα Puma ανήκουν στην ΠΑ και όχι στον ΕΣ όπως γράφεις στην φωτό πιο πάνω "Super Puma του Ε.Σ. σε αποστολή έρευνας & διάσωσης"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. διόρθωση έγινε, πιάστηκα αδιάβαστος :)
    ευχαριστώ πολύ για το θετικό σχόλιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα ηθελα να επισημανω πως ο Ιπταμενος που αναφερεται ως Ε.Καραχαλιος δεν ειναι σωστο το ονομα του.. το ονομα του ειναι Γ. Ανδρουλακης(τον ξερω) Ευχαριστω πολυ ! πολυ ωραιες φωτογραφιες ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. σπεύδω να διορθώσω! πρέπει να του έχουν πει πάντως ότι μοιάζει με τον καραχάλιο, δε μπορεί! Σε κάθε περίπτωση του εύχομαι να είναι πάντα γερός και να γράφει στον ουρανό όσο καλά γράφει και στον φακό :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή