Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Μας τα πήραν τα ακίνητα πατριώτη!

του χρήστη "deep purple"
ως σχόλιο σε άρθρο του capital.gr

(i) Έχει καταντήσει να είναι θέμα επιβίωσης πλέον, και σύντομα θα το διαπιστώσουμε όταν θα κοπεί το ρεύμα στο πρώτο σπιτικό με στεγαστικό δάνειο και παιδιά!

(ii) Τα μέτρα της φοροαφαίμαξης δεν ξεχωρίζουν με κάποιο λογικό τρόπο ποιός έχει δυνατότητα να πληρώσει. Στοχοποιούν όποιον μπορεί να εκβιαστεί ...

(iii) Η εκποίηση σε τιμές εξευτελισμού της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων ...
Πρόσφατα, είχα γράψει κάποιες απόψεις μου, σχετικά με την έκτακτη εισφορά στα ακίνητα. Μεταξύ των άλλων είχα επισημάνει, ότι η έκτακτη εισφορά θα είναι μέτρο μόνιμου χαρακτήρα, ολοένα και πιο δυσβάσταχτο για τον πολύ κόσμο, δεδομένου ότι, ανά πάσα στιγμή, και τελείως αυθαίρετα, θα αναπροσαρμόζονται οι παράμετροι που διαμορφώνουν τον τελικό φόρο. Αύριο αυξάνουν τις τιμές ζώνης, μεθαύριο αναπροσαρμόζουν το τέλος/τ.μ. ή το συντελεστή παλαιότητας, κ.ο.κ. Εν ολίγοις, ότι γουστάρουν, θα κάνουν (εφόσον, … τους «παίρνει» βέβαια).

Προ ημερών, πήρα το παρακάτω μήνυμα (pm) από κάποιο φίλο του site:

«Αγαπητέ φίλε διάβασα μ’ ενδιαφέρον το σχόλιό σας (αναφερόταν σε σχόλιό μου, στο άρθρο:
http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=2452616&pg=1&pid=2452617&orderdir...).
Ευρίσκομαι σε δεινή οικονομική θέση και αδυνατώ να το πληρώσω, όσον αφορά μικρή και παλαιά μονοκατοικία που διαμένω. Σας ρωτώ λοιπόν, επειδή κάπου αναφέρατε, ότι ακόμα και εάν δεν καταβληθεί το τέλος, η ΔΕΗ δεν πρόκειται να διακόψει την παροχή του ρεύματος: αν όμως τελικά έρθουν και μου το κόψουν, τι θα πρέπει να κάνω, πως θα επιβιώσω στη συνέχεια εγώ?»

Με αφορμή το παραπάνω εναγώνιο ερώτημα, ήθελα να συμπληρώσω τα εξής:

1. Καταρχήν, δεν το θεωρώ απίθανο, να καταψηφιστεί από τη βουλή η τροπολογία για το παράνομο και εκβιαστικό τέλος επί των ακινήτων. Η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών αντιλαμβάνεται πλήρως, που αποσκοπεί το συγκεκριμένο μέτρο και θα το καταψηφίσει, χωρίς καμία επιφύλαξη. Ωστόσο, εάν ψηφιστεί (πιθανόν), επειδή θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία, καταρχήν, επισημαίνουμε τους βουλευτές που θα το υπερψηφίσουν (ανεξαρτήτως κόμματος) και ανάλογα πράττουμε, … όπου και όποτε τους συναντήσουμε (απλά και … «πολιτισμένα» πράγματα).

2. Θεωρώ άδικο, στην παρούσα συγκυρία, να τα φορτώνουμε όλα στον ΥΠΟΙΚ (Βενιζέλο) και να ξεσπάμε πάνω του. Δεν είναι σωστό (άσχετα από το χαβαλέ και την εκτόνωση). Αυτός, είναι απλός εκτελεστής εντολών (μαριονέτα του συστήματος) και φερέφωνο πλασματικών ανακοινώσεων. Σήμερα, με την «καραμέλα» της επαπειλούμενης χρεοκοπίας, έχουν εφεύρει τον καλύτερο τρόπο, για να περνάνε κάθε λίγο και λιγάκι νέα φορο-εισπρακτικά μέτρα. Γι’ αυτό, ας μην καταφερόμαστε εναντίον του, αλλά ας επικεντρωθούμε στην ουσία του θέματος, το οποίο είναι εξαιρετικής σοβαρότητας για μας (για κάθε νοικοκυραίο Ελληνα). Διευκρινίζω, για μία ακόμα φορά, ότι σκοπός του μέτρου, δεν είναι η συγκέντρωση χρημάτων, για να σωθεί η Ελλάδα και να μην γίνουμε … Αργεντινή, όπως διατυμπανίζουν κάθε λίγο και λιγάκι οι αρμόδιοι (αν και, για κάτι τύπους σαν τον Βενιζέλο, η διαβίωση σε συνθήκες Αργεντινής, θα ήταν άκρως ευεργετική για την αύξηση του προσδόκιμου της ζωής τους). Ευτυχώς, και χαίρομαι γι’ αυτό, πολλοί φίλοι εδώ μέσα έχουν αντιληφθεί, ότι απώτερος στόχος του μέτρου είναι, καταρχήν, η απαξίωση και σε δεύτερη φάση η εκποίηση των σπιτιών μας. Γιατί το λέω αυτό?

α) Ένα εισαγωγικό παράδειγμα: διαμέρισμα τριών δωματίων, ~ 75 τ.μ., σε μία μεσο-αστική συνοικία, π.χ. Κυψέλη, παλαιότητας γύρω στα 25 χρόνια, αυτή τη στιγμή, είναι αδύνατον να πουληθεί πάνω από 70.000 € (η τιμή αυτή, θεωρείται μάλλον ακριβή σήμερα, ωστόσο, ας την δεχτούμε, χάριν των υπολογισμών). Το εν λόγω διαμέρισμα, βαρύνεται με χαράτσι:
5€/τ.μ. (τ.ζ. 1.500€/τ.μ.) x 75 τ.μ. x 1 (λόγω παλαιότητας) = 375 €.
Με άλλα λόγια, ο ιδιοκτήτης του εν λόγω διαμερίσματος, θα πρέπει να καταβάλει, σε δύο χρόνια, τέλος 750€, δηλαδή, μεγαλύτερο από το 1% της υποτιθέμενης αξίας του διαμερίσματος. Οπως αντιλαμβάνεστε, στο τυχαίο αλλά ενδεικτικό αυτό παράδειγμα, φαίνεται το μέγεθος της αναξιοπιστίας, των υποτιθέμενων έγκυρων οικονομικών αρχών της χώρας. Αναφέρθηκε, ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, εκτιμάει το μέγεθος της ετήσιας επιβάρυνσης, στο "2 τοις χιλίοις" επί της αξίας του ακινήτου! Παντελώς ανακριβή και παραποιημένα νούμερα (λες και απευθύνονται σε πνευματικά καθυστερημένους, θα μου πείτε, τόσα χρόνια, έτσι τους συνηθίσαμε …, καλά μας κάνουν λοιπόν). Οσο λοιπόν η ανεργία ανέρχεται σήμερα στο …15%, βάσει των πολυ-αξιόπιστων στοιχείων του ΟΑΕΔ (ενώ έχει προ πολλού ξεπεράσει το 30%), άλλο τόσο ανέρχεται και το ετήσιο χαράτσι στο 2Ο/ΟΟ της αξίας του ακινήτου! Και όσο περνάει ο καιρός, με δεδομένο, ότι το τέλος θ’ αυξάνεται και η εμπορική αξία του ακινήτου θα μειώνεται (εξηγώ παρακάτω, το γιατί), κάποια στιγμή, σε βάθος χρόνου, π.χ. δεκαετίας (που είναι και η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη για την απαρχή ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας), το χαράτσι θα έχει ροκανίσει το 20-30-40% της αξίας του ακινήτου.

β) Όπως αντιλαμβάνεστε, το εν λόγω χαράτσι, το οποίο, κατά πάσα πιθανότητα, του χρόνου θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το σημερινό (με τις προαναφερθείσες αλχημείες, αύξηση τιμών ζώνης, κλπ.), θ’ αρχίσει να απομειώνει δραματικά την αξία της ακίνητης περιουσίας. Θ’ αναρωτηθείτε, πως θα γίνει αυτό. Θα σας το εξηγήσω, με απλά λόγια: όσο πιο δυσβάσταχτο γίνεται το κόστος διατήρησης ενός περιουσιακού στοιχείου (βλ. τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων, που όταν τα αύξησαν, χιλιάδες κόσμου κατέθεσε τις πινακίδες ή ξεφορτώθηκε το αυτοκίνητό του), τόσο πιο έντονη γίνεται η επιθυμία του ιδιοκτήτη του, ν’ απαλλαχθεί από αυτό. Κάποια στιγμή λοιπόν, μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών, που έκαναν το σκατό τους παξιμάδι, για ν’ αγοράσουν ένα κωλόσπιτο (όχι όπως ο «σιδερένιος» … που πήρε δάνειο από τον Παπούλια, για να χτίσει το ροζ παλάτι και να το νέμεται τώρα η υψηλοσυνταξιούχος Μιμή !), λαμβάνοντας υπόψη, ότι έπονται πέτρινα χρόνια στην Ελλάδα (φυσικό είναι αυτό), θ’ αγανακτήσουν, επειδή δεν θα μπορούν να το συντηρήσουν και να πληρώνουν ατελείωτο αριθμό φόρων γι’ αυτό. Ετσι, αφού θα έχουν εξαντλήσει το απόθεμα των όποιων οικονομιών-τραπεζικών καταθέσεών τους, αναγκαστικά, θ’ αρχίσουν να πουλάνε όσο-όσο (ξεπουλάνε) τα σπίτια τους, για να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Αυτό, θα οδηγήσει σ’ ένα ατέρμονα φαύλο κύκλο (χαμηλά εισοδήματα από τους πολλούς, μεγάλη προσφορά-μηδενική ζήτηση σε σπίτια, κλπ.), οπότε, σταδιακά, τα σπίτια των νοικοκυραίων, θα ξεπουλιούνται κατά μυριάδες και θα περιέρχονται στους «έχοντες του συστήματος», σ’ εξευτελιστικές τιμές (αφού οι αξίες τους θα έχουν ισοπεδωθεί).

Επειδή αναφέρθηκα σε «τραπεζικές καταθέσεις», διαβάστε επίσης μία εξαιρετική άποψη, του φίλου «panoulis»,
http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=2469096&pg=3&pid=2469210&orderdir...
που συνοψίζεται ως εξής: στην πραγματικότητα τι είναι το τέλος ακινήτων, από άλλον ένα έμμεσο φόρο στις καταθέσεις?

γ) Είναι γνωστό παντού και ειδικά στην Ευρώπη, ότι στην Ελλάδα υπάρχει ίσως και το υψηλότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης. Αυτό, είναι βέβαια το μόνο αξιοζήλευτο στοιχείο για (που έχει εναπομείνει) (σ)τον απλό Ελληνα. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ (σημειώστε το αυτό, για να μην πεταχτεί κανένας και κάνει αναφορά σε σενάρια συνομωσίας, τα οποία δεν ασπάζομαι), για ν’ αρχίσει η συστηματική και βαθμιαία εκποίηση της περιουσίας μας, μέσω του προαναφερθέντος τρόπου. Ηδη, στο διάστημα που παρήλθε μετά τη ληστεία του ’99 (με το ΧΑΑ), έχει συγκεντρωθεί πάλι κάποιος πλούτος στα χέρια των πολλών. Ταυτόχρονα, σήμερα ο κόσμος είναι πιο «ψαγμένος» και συντηρητικός (εξού και η εγκατάλειψη-αδιαφορία για το ΧΑΑ), οπότε, ο μοναδικός πλέον τρόπος, για να γίνει εκ νέου αφαίμαξη του κοσμάκη, και να προσποριστούν οι λίγοι τις περιουσίες των πολλών, είναι το «κόλπο», που σήμερα φέρνει τον τίτλο «χαράτσι έκτακτης εισφοράς». Νομίζετε, είναι τυχαίο, που, … πριν καλά-καλά ψηφιστεί, από «έκτακτο» … έγινε «μόνιμο»? Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ευφυΐα, για ν’ αντιληφθεί κανείς, το τι παίζεται σήμερα και που αποβλέπει το χαράτσι, … για τη δήθεν διάσωση της πατρίδας μας από τη χρεοκοπία, κλπ., κλπ.. Αυτά, είναι λόγια της πούτσ...ας και παραμύθια της Χαλιμάς (σε πλήρη αντιστοιχία με το αθάνατο «λεφτά υπάρχουν»), για την κυρά Κατίνα, τους αγαθιάρηδες και τον όχλο-πόπολο (που πάσχει από μόνιμο στραβισμό και είναι πανάξιο της μοίρας του). ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ και ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ του συγκεκριμένου μέτρου και των σχετικών επόμενων, που οπωσδήποτε θ’ ακολουθήσουν (αν τους «περάσει» βέβαια, ως προς το συγκεκριμένο), είναι η υφαρπαγή των περιουσιών μας. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, επαναλαμβάνω: αναφέρομαι πάντοτε στα ακίνητα.

δ) Και για να καταστεί σαφέστερα αντιληπτός ο στόχος του μέτρου, που είναι η κατάργηση του μοναδικού προνομίου που απολαμβάνει σήμερα ο Ελληνας, το οποίο λέγεται ιδιοκατοίκηση/ιδιόκτητη κατοικία, λάβετε υπόψη σας το εξής: υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις, που ο ενοικιαστής-μισθωτής ενός ακινήτου, είναι πολλαπλάσιες φορές ευπορότερος του ιδιοκτήτη-εκμισθωτή (πολλοί πλούσιοι, νοικιάζουν σπίτια, γιατί δεν θέλουν να έχουν δικά τους, και παράλληλα, έχουν τις θαλαμηγούς τους). Θέτω λοιπόν το εξής ερώτημα: εφόσον χαρακτηρίζεται το μέτρο ως «δίκαιο» (από τον ΥΠΟΙΚ), γιατί δεν φορολογείται η χρήση, όπως κανονικά θάπρεπε (βλ. ΤΑΠ), και φορολογείται η κατοχή του ακινήτου? Γιατί προφανώς, θέλουν να καταστήσουν βαθμιαία, αλλά μεθοδικά, την ιδιοκτησία ακινήτου «ασύμφορη» για τον (μέσο) Ελληνα.

3. Ολοκληρώνω, με το εξής: στο φίλο που μου έστειλε το παραπάνω μήνυμα, εξήγησα λεπτομερώς, το πώς θ’ «αμυνθεί» στην επικείμενη «επίθεση», αν τελικά ψηφιστεί η σχετική τροπολογία. Σε κάθε περίπτωση, το αποκλείω, η ΔΕΗ, έστω και να διανοηθεί να κόψει το ρεύμα σε «άτακτους» (εφόσον βέβαια πληρώσουν κανονικά, τη νόμιμη και πάγια οφειλή τους, δηλ. ρεύμα, ΔΤ, ΔΦ, ΤΑΠ, ΕΤ). Ωστόσο, προσεχώς, ανάλογα και με το τι θα προκύψει, θα παραθέσω απλούς και αποτελεσματικούς τρόπους, για να αντιμετωπίσουμε την ενδεχόμενη «επιδρομή στα σπίτια μας».

Υ.Γ.
Εξυπακούεται, ανεξάρτητα από το «χαράτσι» (και την επιχειρούμενη εγκληματική καταλήστευση-ξεσπίτωμά μας, μέσω αυτού), εμείς, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, για ν’ ανταποκριθούμε στις υπόλοιπες οικονομικές υποχρεώσεις μας προς το κράτος, λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Εχουμε χρέος, να επιδείξουμε υπευθυνότητα και φιλότιμο, συνδράμοντας το κράτος (δηλαδή, την ευρύτερη κοινωνία) και την κυβέρνηση (οσάκις ενεργεί συνετά και λελογισμένα). Ταυτόχρονα όμως, κι’ επειδή δεν ανήκουμε στον όχλο, που κάποτε τους χειροκροτούσε, όταν έβγαιναν στα μπαλκόνια και παπαρολογούσαν, πρέπει, πάσει θυσία, να διαφυλάξουμε τις περιουσίες μας. Φτύσαμε αίμα (εμείς ή οι γονείς μας) για να κάνουμε τα σπιτάκια μας. Από την άλλη, όλοι αυτοί, μαζί με τους αυλικούς, τους υποτακτικούς και τους κολλητούς τους, έφτιαξαν σπιταρώνες, απομυζώντας το δικό μας αίμα. Γι’ αυτό, θα τους κόψουμε τα ξερά τους σύρριζα, αν διανοηθούν να βάλουν χέρι στο βιός μας.

Όποιος φίλος πάντως, πληρώσει τελικά το χαράτσι, ας καταθέσει κάτι τις παραπάνω, γιατί, … έχουν πολλά έξοδα οι ανθρώποι και πρέπει να τους συνδράμουμε (http://kourdistoportocali.com/default.aspx?pageid=7638)!

Βλέπετε, θέλει ο κ***ς του Μπένυ BMW 750.000 € (!!!), λες και … ασχολείται κανένας μαζί του, εκτός από τους γιαουρτο-βόλους ή τους αυγο-ριψίες.
Γι’ αυτό, ΠΛΗΡΩΝΕ ΕΣΥ Μ***ΚΑ Ελληνα, στο κάτω-κάτω της γραφής, τίποτα δεν είναι τυχαίο σ’ αυτόν τον κόσμο.

Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου