Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Έξυπνες αγορές

Φωτό: lefobserver.blogspot.com
η προσαρμογή στα νέα οικονομικά δεδομένα αποτελεί μονόδρομο για πλήθος καταναλωτές. Στα πλαίσια αυτής της προσαρμογής εντάσσεται -μεταξύ άλλων- και η επανεξέταση των σχέσεων με τους παραδοσιακούς προμηθευτές μας ελέω εισοδηματικού περιορισμού [1].

Αν κάποιος αναλάβει το ρίσκο της ηλεκτρονικής προμήθειας και διαθέσει τον απαραίτητο χρόνο στην αναζήτηση, μπορεί να επιτύχει σε αρκετές περιπτώσεις, απίστευτα χαμηλότερες τιμής κτήσης.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, ενδεικτικά των χαοτικών τιμολογιακών αποκλίσεων, παρατίθενται στη συνέχεια αφού διευκρινιστεί ότι έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν προτείνουν ή αποτρέπουν αγορές προϊόντων ή υπηρεσιών..


1. Μπαγκαζιέρα Οροφής Αυτοκινήτου (RoofBox). Από τις δημοφιλέστερες επιλογές, ίσως η ποιοτικότερη και πιο εμφανίσιμη μπαγκαζιέρα της αγοράς, η Mont Blanc triton 350 πωλείται έναντι 900€ και μάλιστα αδιαπραγμάτευτα σε ελληνικό κατάστημα. Το ίδιο μοντέλο της Mont Blanc σε ηλεκτρονικό κατάστημα με έδρα στην Γερμανία (amazon.de) πωλείται στα 277,85€ και είναι διαθέσιμο (τελευταία ενημέρωση 26.10.2010), πλην όμως δεν αποστέλλεται Ελλάδα! Πάραυτα τα 622,15€ της διαφοράς είναι ποσό ικανό να προκαλέσει τον ενδιαφερόμενο να βρει τρόπο για να φθάσει το υλικό στα χέρια του. (ανάρτηση σχετική με επιλογή μπαγκαζιέρας βρίσκεται εδώ)


2.Πιεσόμετρο μπράτσου OMRON MX-2. Μια καλή επιλογή για αυτόματο και ψηφιακό πιεσόμετρο, ειδικά για τις περιπτώσεις που σας ανεβάζουν την πίεση υψηλά! Ο επίσημος αντιπρόσωπος το διαθέτει στα 89,99€, με τα έξοδα αποστολής. Την ίδια στιγμή ελληνικόηλεκτρονικό φαρμακείο το χρεώνει 53,90€ με δωρεάν έξοδα αποστολής. Ακόμη κι έτσι όμως η τιμή αυτή είναι υπερδιπλάσια από την τιμή που το βρήκαμε στο αγγλικό amazon. Με μόλις 24,20€ τελική τιμή είχε παραδοθεί στην πόρτα μας μέσα σε λίγες μέρες.



Ηθικό δίδαγμα? Ψάχνουμε λίγο πριν από κάθε αγορά, για να μην ψαχνόμαστε!

Υ.Γ. όποιος φίλος/η του ιστολογίου συναντήσει ανάλογες περιπτώσεις παρακαλείται να τις δημοσιοποιήσει προκειμένου να ωφεληθούν και οι υπόλοιποι.

------------------------------------------
[1] Ο εισοδηματικός περιορισμός (ή γραμμή εισοδήματος-budget constraint) δείχνει τους διαφορετικούς συνδυασμούς αγαθών που μπορεί να αγοράσει ο καταναλωτής. Η καμπύλη του εισοδηματικού περιορισμού σχηματίζεται από τις τιμές που παίρνει το Μ βάσει της ακόλουθης σχέσης:  Μ= PXQX + PYQY , όπου P η τιμή (price) και Q η ποσότητα (quantity) των διαφορετικών προϊόντων Χ και Υ. Συνοψίζοντας, θα λέγαμε ότι η γραμμή του εισοδηματικού περιορισμού ξεχωρίζει το σύνολο των εφικτών από το σύνολο των ανέφικτων επιλογών αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου