Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Περί Αποποινικοποίησης της χρήσης ναρκωτικών

Η Κυβέρνηση, διά του Υπουργού Δικαιοσύνης τολμά την υλοποίηση μιας παλιάς εξαγγελίας του Πρωθυπουργού και Προέδρου του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Το είχε πρωτοαναφέρει στα πλαίσια συνέντευξης στο περιοδικό ΚΛΙΚ το 1997!

Κατατέθηκε στα αρμόδια όργανα της Βουλής σχέδιο νόμου που αφορά στην αποποινικοποίηση της χρήσης και στην μικροτιμωρία της περιορισμένης καλλιέργειας ινδικής κάνναβης, γνωστής και ως χασίς ή μαριχουάνας.  Σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο νομοσχέδιο "Όταν η ποσότητα προορίζεται αποκλειστικά προς ιδίαν χρήσιν του τοξικομανούς ο δράστης παραμένει ατιμώρητος. Είναι η πρώτη φορά που εισάγεται το μοντέλο της αποποινικοποίησης του συγκεκριμένου αδικήματος, το οποίο ώς σήμερα ήταν πλημμέλημα και η προβλεπόμενη ποινή για τους δράστες ήταν φυλάκιση μέχρι ενός έτους. Με το νέο νομοσχέδιο τιμωρείται αλλά ως πταίσμα, με φυλάκιση που φτάνει τους 3 μήνες, η καλλιέργεια ινδικής κάνναβης σε αριθμό δενδρυλλίων ή έκταση καλλιέργειάς τους που να δικαιολογούνται για αποκλειστική χρήση του δράστη." (Τα Νέα)

Η τολμηρή, ομολογουμένως, πρωτοβουλία δεν αφέθηκε ασχολίαστη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Σκίτσο: Εφημερίδα Τα Νέα
Το ΚΚΕ, δήλωσε νωρίτερα: 
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ... έριξε προς βοήθεια της καταστολής και την ναρκοκαταστολή.
Η νομιμοποίηση των ναρκωτικών που εξήγγειλε η κυβέρνηση με δήθεν δάκρυα για τους χρήστες που φυλακίζονται στοχεύει μόνο στο μυαλό και την ψυχή κυρίως των νέων ανθρώπων, αλλά και όλου του λαού. Μια νεολαία μισοζαλισμένη, με σκυμμένο το κεφάλι βολεύει το πέρασμα της πολιτικής τους. Μια νεολαία που στερείται τα δικαιώματά της στην Παιδεία, την Υγεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, αλλά έχει «δικαίωμα» να καλλιεργεί χασίς σε γλάστρες, είναι ακίνδυνη για το σύστημα που με νύχια και δόντια υπερασπίζονται.(ανακοίνωση ΚΚΕ)

ενώ ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, έκανε την ακόλουθη καυστική δήλωση:
«Προφανώς η κυβέρνηση έχει καταλάβει ότι για να ανεχτούν κι άλλο οι Έλληνες το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ΄ναι μαστουρωμένοι…» (ανακοίνωση ΛΑΟΣ)

Στόχος της κυβέρνησης, μεταξύ άλλων, φαντάζει ο περιορισμός του κόστους από την αποδέσμευση τοξικομανών κρατουμένων από τους κόλπους του σωφρονιστικού συστήματος της Χώρας. Η δημιουργία κενού χώρου στις φυλακές βέβαια, μπορεί να θεωρηθεί και προπαρασκευή για τη φιλοξενία των (μικρο)οφειλετών του Δημοσίου, σε εφαρμογή άλλης σύγχρονης νομοθετικής ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία και από 1η Αυγούστου για το αδίκημα της μη εξυπηρέτησης οφειλών, άνω των 5.000 ευρώ προς το δημόσιο, προβλέπεται αυτόφωρο και ποινές φυλάκισης.

Το σίγουρο είναι ότι αυτό το νομοσχέδιο μέχρι να ολοκληρωθεί και ψηφιστεί, θα έχει προκαλέσει περισσότερα σχόλια από πολλά αντίστοιχά του. Ήδη στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πάρει φωτιά οι τοίχοι από σχετικά χιουμοριστικά μηνύματα, σύντομη κωδικοποίηση των οποίων θα ακολουθήσει σε μία από τις επόμενες αναρτήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου