Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Να τα φάτε σε χάπια!

Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου, με σήμα τα δύο ανισοβαρή και χοροπηδηχτά ανθρωπάκια!!

Τα σωτήρια έτη 2010 και 2011 στάθηκαν δύσκολα για τους ασφαλισμένους του δημοσίου. Οι παροχές τους σε φάρμακα και ιατρούς εξομοίωσαν πολλάκις το γνωστό μάδημα της μαργαρίτας (του φυτού και όχι της Μαργαρίτας με Μ κεφαλαίο).

Θα με καλύψει το ταμείο στο οποίο πληρώνω ανελλιπώς τις εισφορές μου κάθε μήνα ή δε θα με καλύψει;

Αυτό το ερώτημα βασανίζει το μυαλό κάθε ασφαλισμένου εδώ και πολλούς μήνες τώρα. Εκεί που τελείωσε (προσωρινά κατά δήλωσή τους) η ταλαιπωρία με τους φαρμακευτικούς συλλόγους Αθηνών και Πειραιώς, εκεί ξεκίνησε ο γολγοθάς με τους ιατρούς. Απλήρωτοι και αυτοί επί μακρόν, έκοψαν την πίστωση στον Οργανισμό με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να υποχρεούνται να καταβάλλουν τοις μετρητοίς κάθε φορά το όποιο κόστος (ενδεικτικά επίσκεψη στο ιατρείο τιμάται στα 20€)  και να πηγαίνουν στη συνέχεια στον ΟΠΑΔ να καταθέτουν τα δικαιολογητικά και να περιμένουν να τους επιστραφούν τα χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Κάπου εδώ έρχεται η μαρτυρία φίλου του ιστολογίου, εν ενεργεία δημοσίου υπαλλήλου, σύμφωνα με την οποία διαδραματίστηκαν σήμερα τα εξής..

Προ εικοσαημέρου πήγε το 3χρονο τέκνο του για προγραμματισμένο εμβόλιο στην συμβεβλημένη με τον ΟΠΑΔ παιδίατρο που το παρακολουθεί από την γέννησή του. Με την ολοκλήρωση της ιατρικής πράξης υποχρεώθηκε για πρώτη φορά σε αυτά τα 3 χρόνια να καταβάλλει το ποσό των 20€ ως κόστος επίσκεψης, μια και η γιατρός είχε ρητές οδηγίες από τον οικείο σύλλογο να σταματήσει την πίστωση στους ασφαλισμένους του Δημοσίου, μη αποδεχόμενη τα σχετικά αποκόμματα (εντολές υγειονομικής περίθαλψης) του βιβλιαρίου του ασφαλισμένου.

Ο φίλος δεν έδωσε σημασία, καλοπροαίρετα σκέφτηκε ότι αυτά συμβαίνουν και περίμενε μια ευκαιρία για να επισκεφτεί το πλησιέστερο γραφείο του ΟΠΑΔ για να καταθέσει τα δικαιολογητικά (δηλ. την απόδειξη των 20€). Έτσι κι έπραξε σε μια από τις ημέρες της κανονικής του αδείας με αφορμή τον εορτασμό του Πάσχα.

Έφθασε στον προορισμό του προετοιμασμένος από άλλον συνάδελφο που είχε υποχρεωθεί στην ίδια διαδικασία πριν από εκείνον και τον είχε προμηθεύσει κάποια σχετική έντυπη αίτηση. Άξιο αναφοράς είναι ότι η απαιτούμενη αυτή αίτηση δεν βρίσκεται αναρτημένη στον ιστοχώρο του Ταμείου, ούτε γίνεται πουθενά μνεία σε αυτήν και μάλιστα δεν υπήρχε και σε κανένα εμφανές μέρος στο γραφείο του ΟΠΑΔ που επισκέφτηκε ο ήρωας της σημερινής μας περιπέτειας.

Πήρε τον αριθμό προτεραιότητας που του αναλογούσε και περίμενε υπομονετικά περί την μιάμιση ώρα να εξυπηρετηθεί από τον μοναδικό διαθέσιμο υπάλληλο. Όταν έφθασε η ώρα να προσεγγίσει τον γκισέ συνειδητοποίησε ότι άξιζε η αναμονή και η όποια ταλαιπωρία. Ο κατάκοπος υπάλληλος (συνάδελφος στην ιδιότητα για να μην ξεχνιόμαστε) αφού τον ερώτησε αν η ιατρός που επισκέφτηκε για το παιδί του ήταν συμβεβλημένη με το Ταμείο, απάντηση την οποία ο ερωτών όφειλε να γνωρίζει,  αποκρίθηκε ότι δεν μπορεί να παραλάβει την αίτηση και την απόδειξη (με προτροπή για χρήση της στην φορολογική δήλωση) διότι η ιατρός δεν είχε συμπληρώσει απόκομμα στο βιβλιάριο του παιδιού!

Μα αν είχε συμπληρώσει το απόκομμα, αποκρίθηκε ο δύσμοιρος φίλος, τότε θα γεννούσε εκείνη επί πιστώσει απαίτηση από το Ταμείο. Απαίτηση την οποία της είχε απαγορεύσει να αναλάβει ο ιατρικός της σύλλογος. Από την άλλη, ούτε και της είχε κοινοποιηθεί κατά την ημερομηνία της τέλεσης της ιατρικής πράξης σχετική οδηγία του ΟΠΑΔ που να ζητά την συμπλήρωση αποκόμματος ακόμη και στην περίπτωση πληρωμής της επίσκεψης από τον ασφαλισμένο.. για να εισπράξει ως απάντηση..

το 77!! (ο επόμενος αριθμός προτεραιότητας δηλαδή)..


Δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία η αξία των είκοσι (20) ευρώ σε απόλυτο μέγεθος, αλλά η κοροϊδία και ο εμπαιγμός!

Με δεδομένο λοιπόν ότι είναι ακόμη χρονιάρες οι μέρες που διανύουμε, κρατιόμαστε από το να ευχηθούμε ολόψυχα στους υπεύθυνους αυτής της τραγελαφικής κατάστασης να φάνε πολλά τέτοια 20άρικα σε χάπια!! 

υ.γ. παλαιότερο σχετικό θέμα: Καλό μήνα Δημόσιε Υπάλληλε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου