Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Γιορτή Πολεμικής Αεροπορίας 2010 - ΤΑΝΑΓΡΑ Εντυπώσεις

το F16Block52+ πάνω από τον χώρο της εκδήλωσης.
Διακρίνεται ο ένας από τους υπαίθριους χώρους στάθμευσης
που φιλοξένησαν τα εκατοντάδες αυτοκίνητα.
Το αεροδρόμιο της Τανάγρας φάνταζε μικρό σήμερα,
λόγω της αυξημένης προσέλευσης πολιτών.
Δεν θα πω ψέματα αν ισχυριστώ ότι είδα πρώτη φορά τόσο κόσμο σε γιορτή της αεροπορίας στην Τανάγρα! Ίσως βοήθησε ο ανοιξιάτικος καιρός. Ηλιοφάνεια και θερμοκρασία πέριξ των 25-27 βαθμών, σε συνδυασμό και με την αποχή του κόσμου από την εκλογική διαδικασία, καλούσαν σε απόδραση.

Προσεγγίσαμε απροβλημάτιστα την βάση, με πυκνή όμως ροή από την στιγμή που αφήσαμε πίσω μας την εθνική έως και την ώρα που φθάσαμε στην πύλη. Η ώρα άφιξής μας περί της 11:20πμ. Οι σμηνίτες υποδέχονταν τον κόσμο ευγενικά και υπομονετικά. Μοίραζαν απλόχερα χαιρετισμούς και ευχές για χρόνια πολλά και εισέπρατταν χαμόγελα. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι απέδιδαν στρατιωτικό χαιρετισμό σε κάθε όχημα ξεχωριστά που περνούσε την είσοδο του αεροδρομίου. Τα χέρια τους σηκώνονταν άοκνα να τιμήσουν τους επισκέπτες, παρά την αθρόα προσέλευση.

Οι υπαίθριοι χώροι στάθμευσης γέμισαν από αυτοκίνητα πολύ γρήγορα και λύση δόθηκε με την επιστράτευση πρόσθετων χώρων από την ανατολική πλευρά του διαδρόμου.

Τα στατικά εκθέματα περίμεναν καρτερικά τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες, να τα αγγίξουν, να τα επεξεργαστούν και φυσικά φωτογραφηθούν μαζί τους. Φέτος, η χρήση φωτογραφικών μηχανών, σε αντίθεση με παλαιότερες επισκέψεις μας σε μονάδες της αεροπορίας, ήταν απολύτως ελεύθερη. Τα μικρά παιδάκια πόζαραν διαρκώς, σκαρφάλωναν στις πτέρυγες και κρεμόντουσαν από τις ανθεκτικές -όπως αποδείχθηκε- αντένες των παλαιοτέρων μαχητικών.

το ένα από τα δύο Mirage 2000
που μπορούσε να θαυμάσει από κοντά ο επισκέπτης
Τα σύγχρονα Mirage2000, με τις φρεσκοτοποθετημένες υποδοχές ιπτάμενου ανεφοδιασμού, φέροντα πραγματικό οπλισμό, βρίσκονταν "προστατευμένα" από αλυσίδες χωροθέτησης. Η πρόσβαση στους ανοιχτούς θαλάμους χειριστών (cockpit) γίνονταν με την συνδρομή του ιπτάμενου προσωπικού από τις τοποθετημένες σκάλες στα πλαϊνά των μαχητικών. Μεγάλοι και παιδιά είχαν την ευκαιρία να καθίσουν για λίγα δευτερόλεπτα στο κάθισμα του αεροσκάφους και να επεξεργαστούν τους πλουμιστούς πίνακες οργάνων με τα άπειρα μικρά κουμπάκια και τις εντυπωσιακές οθόνες πολλαπλών ενδείξεων.

ο ήλιος έκαιγε, ο κόσμος περιμένει στην ουρά καρτερικά
να καθίσει για λίγο στη θέση του πιλότου

Η ώρα πλησίαζε στο προγραμματισμένο ραντεβού των 12:30 και ξαφνικά διέκρινες αυξημένη κινητικότητα από το προσωπικό της βάσης. Το κυλικείο έκλεισε, η μουσική χαμήλωσε και ο υπεύθυνος της εκδήλωσης αφού καλωσόρισε τον κόσμο στην γιορτή ανακοίνωσε τους κανόνες ασφαλείας από τα μεγάφωνα που είχαν εγκατασταθεί στον χώρο.



F16Block52+ Γιορτή ΠΑ2010 Τανάγρα
Και ξαφνικά, μια γνώριμη φιγούρα προσέγγισε με υψηλή ταχύτητα από τα νοτιοδυτικά  πετώντας σε χαμηλό ύψος πάνω από το συγκεντρωμένο πλήθος. Το F-16 Block 52+ είχε μόλις καταφθάσει από την Σούδα της Κρήτης, για να προσφέρει θέαμα και συγκίνηση στους εκατοντάδες περευρισκομένους. Ο ομιλητής από τα μεγάφωνα δεν σίγησε. Αντιθέτως, άρχισε να περιγράφει το πρόγραμμα επίδειξης που μόλις είχε ξεκινήσει.

Ένα από τα εντυπωσιακότερα στοιχεία της φετινής εκδήλωσης, ήταν όταν για πρώτη φορά (τουλάχιστον δική μου), ο οργανωτής κάλεσε από τα μεγάφωνα (με τον ασύρματο ανοικτό) τον χειριστή να μιλήσει.
-Αετός 1 από βάση, -Σε ακούω 5/5, αποκρίθηκε εκείνος και η φωνή του πέρασε από την μικροφωνική της βάσης σκορπώντας χαμόγελα στον κόσμο. Σπάνιο πράγμα, όπως και να το κάνεις, να ακούς την φωνή του πιλότου καθαρά κατά την διάρκεια της επίδειξης!

F16Block52+ Γιορτή ΠΑ2010 Τανάγρα
Ακολούθησε ένα χορταστικό 10λεπτο πρόγραμμα που περιελάμβανε πλήθος ελιγμών και τακτικών μάχης, από προσεγγίσεις σε χαμηλό ύψος και ταχείες αναβάσεις, κλειστές στροφές με 9G, 3πλές περιστροφές, έως υπερπτήσεις με πολύ χαμηλή ταχύτητα και σηκωμένο κατά 20 μοίρες το ρύγχος. Με την ολοκλήρωσή του, ο Έλληνας χειριστής χαιρέτησε ξανά πραγματοποιώντας μια τελευταία χαμηλή διέλευση πάνω από τον κόσμο και πήρε τον δρόμο της επιστροφής για την Πτέρυγα Μάχης στην Κρήτη, από όπου και επιχειρεί καθημερινά.

Μέχρι του χρόνου, να είμαστε όλοι γεροί για να ξαναχαρούμε την φιλοξενία των μονάδων και να απολαύσουμε εκ νέου το πτητικό έργο των αξιοθαύμαστων ικάρων μας.

σχετική ανάρτηση: Γιορτή Πολεμικής Αεροπορίας 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου