Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Σύντομα κοντά μας?




Πηγή: taxalia.tv

Ημερολόγιο Pirelli Hellas 1986

Το 1986, περίπου 25 χρόνια πριν, η εταιρεία Pirelli Hellas, προχώρησε στην έκδοση ημερολογίου με σκίτσα του Κώστα Μητρόπουλου και τίτλο "Καταναλώνουμε περισσότερα από όσα παράγουμε".

Μοιάζει επίκαιρο, σαν να ήταν χθες. Αξίζει να διαβάσει κάποιος την δεύτερη σελίδα στην οποία αναφέρονται και οι λόγοι έκδοσης και διανομής του.

Το ημερολόγιο ακολουθεί σε μορφή online pdf.

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Αιμοδοσία για νοσοκομείο Παίδων

photo: hrredcross.org
Έκτακτη αιμοδοσία για το νοσοκομείο Παίδων διοργανώνεται από τον Σύλλογο Εθελοντών "Κοινωνική Αλληλεγγύη" την 

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου

από τις 12:30 έως τις 18:30
στα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Καλλιθέας
Ανδρομάχης 100.

Ο Σύλλογος επί την ευκαιρία ενημερώνει για Δωρεάν Παροχή προς όλους τους αιμοδότες.

Ενημέρωση για δράσεις Ανοικτής Διακυβέρνησης

photo: oem.gr
Η Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού πληροφορεί -μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας- για την έναρξη μιας νέας υπηρεσίας ενημέρωσης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση που λειτουργεί στο OpenGov.gr. 

Στόχος της, σύμφωνα πάντα με την ηλεκτρονική ανακοίνωση, η άμεση ενημέρωση του πολίτη μόλις αναρτάται μια νέα δράση ανοικτής διακυβέρνησης ώστε να μπορεί να συμμετέχει άμεσα.

Το μόνο που έχει να κάνει αρχικά ο ενδιαφερόμενος πολίτης είναι να..

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Λειτουργεί έντιμα η Δημοκρατία μας;

του Γρηγόρη Δεμέστιχα
Αντιναυάρχου ε.α. - Επιτίμου Αρχηγού Στόλου
Συμμετείχε στο Κίνημα του Ναυτικού. Συνελλήφθη και φυλακίστηκε.

Η 17η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η ημέρα εξεγέρσεως των Ελλήνων κατά της τυραννίας. Είναι η εξέγερση του Πολυτεχνείου μετά την οποία ακολούθησαν σημαντικά γεγονότα όπως η αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα,αλλά και η τουρκική εισβολή ,που είχε προηγηθεί μερικές μέρες πριν στην Κύπρο και η κατάληψη του Βορείου τμήματος που παραμένει ακόμη υπό τουρκική κατοχή.

Ας ξεκινήσουμε όμως από το 1967 και την ολέθρια 21η Απριλίου. Η τυραννία είναι συνέπεια του εκφυλισμού της Δημοκρατίας. Έτσι όταν η Δημοκρατία, στη δεκαετία του ΄60, είχε χρεοκοπήσει ήταν εύκολο μια μικρή οργανωμένη, φιλόδοξη ομάδα στελεχών των ΕΔ να καταλάβουν την εξουσία προβάλοντας την σωτηρία της πατρίδας ως σύνθημα.

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Ο πρώτος νόμος για το κάπνισμα στην Ελλάδα

Η αντικαπνιστική εκστρατεία στην Ελλάδα ξεκινά πριν από 154 χρόνια. Οι άνθρωποι, τότε, δεν γνώριζαν πόσο κακό προκαλεί το κάπνισμα, όπως ξέρουμε εμείς σήμερα.

Όμως, ο «Όθων, ελέω Θεού βασιλεύς της Ελλάδος» φοβόταν τα δυστυχήματα που μπορούσαν να προκληθούν από τις πυρκαγιές και γι’ αυτό συνέταξε σχετικό διάταγμα, το οποίο υπογράφει, «εν ονόματι του Βασιλέως», η Βασίλισσα Αμαλία.

Το Διάταγμα ήταν λιτό και περιεκτικό, απολαύστε το…

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Μόνιμα ηττημένοι;

photo: losermachine.com
του Ιάκωβου Μελισσουργού,

Οι σκέψεις μου βασίζονται στην παραδοχή ότι η παγκόσμια, ευρωπαϊκή και ελληνική κρίση είναι πραγματική, εξελίσσεται ακόμη τώρα και απότομα και για κάποιο διάστημα ίσως θα χειροτερέψει πολύ , σε καμία όμως περίπτωση δεν είναι τέχνασμα του καπιταλισμού «ντόπιου και ξένου» όπως ισχυρίζεται ανεύθυνα και σκόπιμα η χρωματική ίριδα των δήθεν αριστερών σχηματισμών. 
Οι αιτίες που οδήγησαν κάθε γωνιά του αναπτυγμένου πλανήτη σε αυτή την κατάσταση γενικά έχουν κοινά χαρακτηριστικά και αιτίες ενώ κατά τόπους έχουν προστεθεί και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Τα πράγματα έχουν αναλυθεί από ειδικούς ο οποίοι διαφωνούν με ομοίους τους ανάλογα με τις αντιλήψεις και τη φιλοσοφία του καθενός ,άλλοι πάλι από αυτούς προσπαθούν παραπλανητικά να αποσείσουν τις ευθύνες τους επειδή συμμετείχαν σε αποφάσεις που επηρέασαν δυσμενώς τα γεγονότα και πάει λέγοντας. Άλλοι επίσης επειδή έχουν συμφέροντα εξακολουθούν να σφίγγουν τη θηλιά της παγκόσμιας αγχόνης.

Από τον Δ.Ο.Ε. του 1898 στην Τρόικα του 2010

ankrom.org
Η Ιστορία επαναλαμβάνεται; Σύμφωνα με τον Nicholas Boyle, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, η Ανθρωπότητα περνάει κάθε τόσο από το ίδιο σημείο. Μάλιστα προσδιορίζει και την περίοδο του φαινομένου αυτού στα 100 χρόνια περίπου, καθώς αυτά τα χρόνια είναι αρκετά για να ξεχάσουν οι άνθρωποι τα μαθήματα του παρελθόντος. Αν και ο Boyle αναφέρεται στην Ιστορία της Ανθρωπότητας (μακροσκοπικά), εξετάζοντας την Ιστορία της Ελλάδας μπορούμε να βρούμε αρκετές περιπτώσεις που επιβεβαιώνουν τον παραπάνω ισχυρισμό.

Ας μεταφερθούμε στην Ελλάδα στο τέλος του προπερασμένου αιώνα… Η περίοδος από το 1881 μέχρι το 1897 μπορεί να χαρακτηρισθεί ως περίοδος του δικομματισμού, καθώς στην εξουσία εναλλάσσονται και την μονοπωλούν οι Χαρίλαος Τρικούπης και Θεόδωρος Δηλιγιάννης. Σε αυτή την περίοδο, και κυρίως από τον Τρικούπη, ξεκινάει μια εντατική ανορθωτική και εκσυγχρονιστική προσπάθεια της χώρας. Ξεκινούν (και μερικά από αυτά ολοκληρώνονται) διάφορα μεγάλα έργα για: το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, την αποξήρανση της λίμνης Κωπαΐδας (ολοκληρώθηκε το 1931), την διάνοιξη της Διώρυγας του Ισθμού της Κορίνθου (ολοκληρώθηκε το 1893) κ.λ.π. Επίσης τίθεται σε ισχύ σχέδιο στρατιωτικής και ναυτικής προετοιμασίας της Χώρας, την περίοδο αυτή αποκτήθηκαν από Γαλλικά ναυπηγεία τα θωρηκτά "Ύδρα", "Σπέτσες" και "Ψαρά" τα οποία έδωσαν στην Ελλάδα την υπεροπλία στη θάλασσα έναντι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.