Ο ανθρώπινος παράγοντας αποδεικνύεται επιρρεπής στο λάθος καθώς πολλές είναι οι φορές που η ψυχολογία, η πίεση που προκαλείται από τους φιλάθλους και ο περιορισμένος χρόνος επιδρούν αρνητικά στη λήψη αποφάσεων.
Το δύσκολο βέβαια είναι να πείσει ο κάθε διαιτητής ότι το σφάλμα δεν γίνεται από δόλο και εκεί κάπου περιπλέκονται λίγο τα πράγματα με την συμμετοχή των αθλητικών εφημερίδων και δημοσιογράφων.
Δεν υπάρχει λύση; Είναι εθνικό μόνο φαινόμενο;
Ξεκινώντας από το τέλος, μαθαίνουμε με ένα πρόχειρο ψάξιμο ότι είναι διεθνές φαινόμενο. Στην χώρα μας βέβαια μεγεθύνεται μέσα από τον φακό του μεγάλου πλήθους των αθλητικών και δη οπαδικών εφημερίδων. Λύσεις υπάρχουν και εφαρμόζονται πολλά χρόνια τώρα με επιτυχία, κυρίως στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού (πχ στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο).
Πρόκειται για το λεγόμενο instant replay, το οποίο επιτρέπει στους διαιτητές να συμβουλεύονται το υλικό από τις κάμερες ώστε να αμβλύνονται φαινόμενα λάθος αποφάσεων, ειδικά στις αμφισβητούμενες φάσεις.
Στην Ευρώπη, παρόλα αυτά, η UEFA δεν υιοθετεί την αναγκαιότητα ή σκοπιμότητα αντίστοιχων τεχνικών, ισχυριζόμενη ότι ο ανθρώπινος παράγοντας (στον οποίο εμπεριέχεται το λάθος) είναι ένα από τα ουσιαστικά χαρακτηριστικά του ποδοσφαίρου και ως τέτοιο πρέπει να διατηρηθεί αναλλοίωτο.
Πλήθος κόσμου βέβαια, διατυπώνει επιχειρηματολογώντας διαφορετική άποψη, τασσόμενο υπέρ της χρήσης τεχνικών μέσων. Έχει δημιουργηθεί μάλιστα και σχετική ομάδα στο facebook, ενώ υπάρχει πλούσια αρθρογραφία για όποιον έχει διάθεση να διαβάσει κείμενα στην αγγλική. Χαρακτηριστικά αναφέρονται προς διευκόλυνση τα άρθρα: The Video Replay Debate, One of the biggest debates in soccer surrounds the need for video replays και Why are people so afraid of instant video replays in football?
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το θέμα των διαιτητικών αποφάσεων δημιουργεί κάθε αγωνιστική τόσο έντονες συζητήσεις που οδηγεί αναπόφευκτα το ποδοσφαιρικό θέαμα σε δεύτερη μοίρα, ως εκ τούτου καλό θα ήταν να επανεξεταστεί η συνδρομή της τεχνολογίας στη λήψη αποφάσεων. Ίσως οι συνθήκες να είναι ωριμότερες από ποτέ..
Πηγές:
Η FIFA γυρίζει σελίδα: Το βίντεο μπαίνει στο ποδόσφαιρο για να βοηθάει τους διαιτητές, http://www.protothema.gr/sports/article/558963/i-fifa-gurizei-selida-to-video-bainei-sto-podosfairo-gia-na-voithaei-tous-diaitites/
ΑπάντησηΔιαγραφή"σε ό,τι αφορά τη χρήση του βίντεο θα ξεκινήσει σαν περίοδο δοκιμής για δύο χρόνια στην Ιταλία και θα προβλέπεται για τέσσερις περιπτώσεις: α) Να αποφασιστεί αν πράγματι έχει επιτευχθεί ένα γκολ, β) για κόκκινες κάρτες, γ) για πέναλτι και δ) για να διαπιστωθεί ο παίκτης ο παίκτης που έχει υποπέσει σε παράβαση ή έχει πετύχει γκολ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι δοκιμές αυτές στην αρχή θα γίνουν... πιλοτικά και εφόσον διαπιστωθεί η λειτουργικότητά τους μέχρι το 2017-18, τότε οι αλλαγές θα εισαχθούν και σε ζωντανή ροή αγώνα", http://www.newsit.gr/athlitika/Simantikes-allages-stoys-kanonismoys-podosfairoy/600882