Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Εφαρμογές Τροποποίησης Καιρού

photo: chemtrails
Μέχρι χθες γνώριζα πως μόνο οι Κινέζοι και οι Ρώσσοι πάλευαν να αλλάξουν τον καιρό τιθασεύοντας κάποια από τα καιρικά φαινόμενα.

Με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα ή σχόλια αναγνωστών στο διαδίκτυο σχετικά με αεροψεκασμούς για τον έλεγχο καιρικών φαινομένων και τις επιπτώσεις αυτών στην βιολογική και ψυχική μας υγεία,

έψαξα για λίγο το θέμα και "ανακάλυψα" ότι και στην Χώρα μας καταβάλλονται οργανωμένα αντίστοιχες προσπάθειες.

Ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.), είναι Οργανισμός κοινής ωφέλειας, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (που ανήκει εξολοκλήρου στο Δημόσιο) εποπτευόμενο από τον Υπουργό Γεωργίας. 

Στους σκοπούς του περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ασφάλιση της γεωργικής παραγωγής και η οργάνωση και εφαρμογή προγραμμάτων ενεργητικής προστασίας των καλλιεργειών.

Φωτό: elga.gr
Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του υλοποιεί το Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας (Ε.Π.Χ.Π.), ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα καταστολής του χαλαζιού με εναέρια μέσα. Σκοπός του Προγράμματος είναι ο περιορισμός των ζημιών στις αγροτικές καλλιέργειες, καθώς το χαλάζι αποτελεί έναν από τους φυσικούς κινδύνους που καλύπτει ασφαλιστικά ο ΕΛ.Γ.Α., ως ζημιογόνο αίτιο. To Ε.Π.Χ.Π. εφαρμόζεται από το Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών (ΚΕ.Μ.Ε.) του ΕΛ.Γ.Α., με έδρα το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη.

Φωτό: elga.gr
Στην Θεσσαλονίκη δραστηριοποιείται και η εταιρεία 3Δ (από τους 3 Δημήτρηδες ιδρυτές της) με αντικείμενο την προστασία και διαχείριση ακραίων καιρικών φαινομένων, ενεργό μέλος του Weather Modification Association, ασχολούμενο με προγράμματα τροποποίησης καιρού από το 1981.

Τα προγράμματα τροποποίησης καιρού εφαρμόζονται με την χρήση ειδικά τροποποιημένων αεροσκαφών σε συνδυασμό με ραντάρ δεδομένων καιρού.

Photo: 3dsa.gr
Photo: 3dsa.gr












Στόχος των προγραμμάτων τροποποίησης καιρού είναι:

• η αύξηση των βροχοπτώσεων  και χιονοπτώσεων ανάλογα, για την αντιμετώπιση της ξηρασίας, ενίσχυση του υδροφόρου ορίζοντα και την αποταμίευση νερού
• η προστασία από το χαλάζι  για τον περιορισμό των ζημιών στις καλλιέργειες και αστικές περιουσίες
• η μετατόπιση του όγκου νερού των νεφών για την αποφυγή πλημμυρών

Προγράμματα προστασίας και διαχείρισης ακραίων καιρικών φαινομένων μπορούν να πραγματοποιηθούν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Συνήθως όμως τα προγράμματα καταστολής χαλαζιού ξεκινούν τους θερμούς μήνες γιατί τότε κυρίως αναπτύσσονται τα χαλαζοφόρα νέφη..

Όλα καλά ως εδώ αλλά πως λειτουργεί και τι υλικά χρησιμοποιούνται στη Χώρα μας;

Η Τροποποίηση Καιρού είναι ένας κλάδος της Εφαρμοσμένης Μετεωρολογίας που αναπτύχθηκε προκειμένου να ελέγξει τις καιρικές συνθήκες, προς όφελος των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα, ζητούμενα αποτελέσματα της Τροποποίησης Καιρού είναι η αύξηση της βροχής, η αύξηση του χιονιού, η καταστολή του χαλαζιού, η διάλυση της ομίχλης.

Στην Ελλάδα, η Τροποποίηση Καιρού εφαρμόζεται με το Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας που είναι ένα πρόγραμμα καταστολής χαλαζιού. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται για το σκοπό αυτό είναι η σπορά των καταιγιδοφόρων νεφών. Η σπορά των νεφών στο Ε.Π.Χ.Π. εκτελείται με την πυροδότηση φυσιγγίων Ιωδιούχου Αργύρου (ΑgI), από ειδικά εξοπλισμένα αεροσκάφη τύπου PIPER CEYENNE II.

Τι επιτυγχάνεται με τη σπορά;

Ένας χαλαζόκοκκος γενικά δημιουργείται, όταν υγρό νερό σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες (- 40 °C) παγοποιείται γύρω από πυρήνες παγοποίησης-έμβρυα χαλαζιού. Με τη σπορά των νεφών, επιδιώκεται ο εμπλουτισμός μιας καταιγίδας με πολλούς τεχνητούς πυρήνες παγοποίησης.
Όταν πολυάριθμοι τεχνητοί πυρήνες παγοποίησης εισάγονται μέσα σε μια καταιγίδα, ανταγωνίζονται με επιτυχία τους κατά πολύ λιγότερους φυσικούς πυρήνες (π.χ. γύρη, σκόνη, παγωμένες υδροσταγόνες), για το νερό της καταιγίδας που πρόκειται να παγοποιηθεί γύρω τους.

Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται μεν περισσότεροι αλλά, πολύ μικρότεροι χαλαζόκοκκοι και η ενδεχόμενη ζημία που προκαλούν κατά την πτώση τους στο έδαφος, αν βέβαια δεν προλάβουν να λιώσουν, είναι πολύ μικρότερη, από ό,τι αν δεν πραγματοποιούνταν σπορά.

Στο Ε.Π.Χ.Π. ως τεχνητοί πυρήνες έχουν επιλεγεί οι μικροκρύσταλλοι του ιωδιούχου αργύρου (ΑgI), οι οποίοι θεωρούνται άριστοι πυρήνες για το σχηματισμό χαλαζοκόκκων, καθώς έχουν κρυσταλλική δομή παρόμοια με αυτήν του φυσικού πάγου (εξαγωνικό κρυσταλλικό πλέγμα).

Είναι δηλαδή τόσο αθώες οι εφαρμογές τροποποίησης καιρού;

Κάπου εδώ, σταματά η "γεωργική" προσέγγιση. Ας μη γελιόμαστε, ο έλεγχος του καιρού αποτελεί όπλο τεράστιας γεωστρατηγικής σημασίας. Οι υπερδυνάμεις του πλανήτη το γνωρίζουν πριν και καλύτερα από τον μέσο πολίτη. Τα κονδύλια που έχουν ξοδευτεί προς αυτή την κατεύθυνση είναι ανάλογα της βαρύτητας που αυτές προσδίδουν και οι εφαρμογές ποικίλουν από αμιγώς στρατιωτικές έως και πολιτικές.

1 σχόλιο:

  1. Ποιος είναι ο άνθρωπος που τροποποιεί τον καιρό της Ελλάδας με αεροψεκασμούς!
    ενδιαφέρον σχετικό άρθρο στο κουρδιστό πορτοκάλι,
    http://kourdistoportocali.com/articles/9478.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή