Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Σοσιαληστική Τιμολογιακή Πολιτική στα ΜΜΜ!

Συγχαρητήρια για την κοινωνική σοσιαληστική πολιτική!

Ο μετακινούμενος με λεωφορείο/τρόλεϊ τον Απρίλιο του 2008 κατέβαλε αντίτιμο ύψους 0,5€. Από 1η Φεβρουαρίου 2011 θα υποχρεωθεί να πληρώνει 1,2€! (το ΜΕΤΡΟ αντίστοιχα θα βρεθεί από τα 0,8€ στα 1,4€). Για όσους δεν έχουν κοντά τους κομπιουτεράκι προσφέρεται δωρεάν ο υπολογισμός της αύξησης.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ η διαφορά, μέσα σε λιγότερο από 3 χρόνια, αγγίζει το 240%!!! 

Αν τώρα σε αυτή, προστεθεί η μισθολογική μείωση της τάξεως 25-35% που επιβλήθηκε στους μισθωτούς και συνταξιούχους μέσα στον τελευταίο χρόνο, μείωση που δεν αντανακλά την πραγματική απώλεια αγοραστικής δύναμης μια και αυξήθηκαν ραγδαία οι έμμεσοι φόροι (καύσιμα, τσιγάρα, ΦΠΑ κ.λπ.) τότε η αύξηση του κομίστρου για την "ψυχαγωγική" μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ανέρχεται πέριξ του 300% (μία ποσοστιαία μονάδα μεταβολή για κάθε έναν από τους τιμημένους συντρόφους του Λεωνίδα, όχι εκείνου με τα σοκολατάκια έτσι?)

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Το Ελληνικό Βλακώδες

Σας χαιρετώ όλους και εύχομαι σε όλους ό,τι καλύτερο για το 2011. Αν και νομίζω πως η καλύτερη και πιο προσγειωμένη ευχή που μπορεί να κάνει κάποιος για το 2011 είναι "ευτυχισμένο το 2012".

Είμαι 32 χρονών και δεν θέλω να αναφέρω το επάγγελμά μου διότι ο Έλληνας έχει μάθει να κρίνει το γραπτό απο το ποιός το γράφει και οχι απο το τι λέει. Ας φανταστούμε λοιπόν οτι αυτό το γράφει κάποιος που μας παρατηρεί ως λαό, ως κοινωνία και μας στέλνει τις παρατηρήσεις του μπας και ξυπνήσουμε. Θέλω εδώ να προσθέσω πως ένας λόγος που δεν αναφέρω την ιδιότητα μου είναι και ο κοινωνικός μου περίγυρος που ως δια μαγείας (λόγω τρόπου γραψίματος) με ταυτοποιεί και με ρωτάνε συνέχεια "εσύ το έγραψες αυτό? εσύ το έγραψες εκείνο?" Και δεν μπορώ σε τίποτα να πω ναι. Γιατί δεν θέλω. Γιατί δεν θέλω???? θα το καταλάβετε παρακάτω.

2011. Ελλάδα. Δύσκολοι καιροί. Δύσκολη περίοδος για αυτό το λαό. Ελεγχόμενη δύσκολη περίοδος? Ίσως. Ελεγχόμενη - τεχνητή οικονομική κρίση? Ίσως. Γιατί όμως? Γιατί μας επέλεξαν ως λαό για να το κάνουν αυτό? Πιστεύετε οτι έχουμε κάτι το ιδιαίτερο? Θα σας πω τι πιστεύω εγώ. Εγώ που σας κοιτάω απο ψηλά και σας παρατηρώ. Δεν έχει καμία σχέση το ποιοί είμαστε. Τι είμαστε. Απο που ειμαστε. Που πάμε. Τι θέλουμε. Τι ονειρευόμαστε. Τι ιδιαιτερότητες έχουμε.
Τρια πραγματάκια είναι. 

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Περισσεύουν οι κοπρίτες

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Πριν ακόμη ισχύσει ο νέος νόμος για τις επιχειρησιακές συμβάσεις σπεύδουν, λέει, οι «εργοδότες» να ζητήσουν μειώσεις μισθών έως και 26% και μειώσεις αποζημιώσεων κατά την απόλυση 50%. Προφανώς και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι, όπως αυτοί του Δημοσίου, διεφθαρμένοι και κακομαθημένες συντεχνίες,κοπρίτες που απομυζούν τους «εργοδότες» τους, κατά τη λογική Παπανδρέου, Πάγκαλου και Παπακωνσταντίνου.

Η σφαγή μισθών συνεχίζεται και ακόμη δεν έχουμε μπει στη χειρότερη χρονιά από την Κατοχή και ύστερα – σύμφωνα ακόμη και με τις επίσημες προαναγγελίες της κυβέρνησης και των επιτηρητών. Η δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιό της εφαρμόζονται κανονικά και ο Παπακωνσταντίνου συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι πιάνει τους στόχους του,χωρίς βεβαίως να τον πιστεύει κανείς. Όπως κανείς δεν τον πιστεύει πια όταν λέει ότι η κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε συζητήσεις για αναδιάρθρωση του χρέους.

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Το πολιτικό σύστημα φοβάται και τρέμει κάθε προσπάθεια συλλογικής αυτο-οργάνωσης του λαού σε εθνικό επίπεδο.

photo: citypress-gr.blogspot.com
Υπάρχει μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ λαϊκή αντίθεση στο Μνημόνιο και τα μέτρα. Κι όμως κανένα από τα κόμματα δεν φαίνεται, από τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, αλλά και από τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών, να αποκομίζει κάποιο ΣΟΒΑΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣ, από αυτή την θεόρατη λαϊκή αντίθεση. Ούτε καν τα αριστερά κόμματα κατάφεραν να βγάλουν κάποιο τέτοιο υπολογίσιμο κέρδος από την λαϊκή οργή και την αντίθεση αυτή. Και πάνω σ’ αυτό το σημαντικώτατο “φαινόμενο” δεν είδαμε μέχρι τώρα καμμιά σοβαρή τοποθέτηση από την πολιτική μας ηγεσία.

Υπάρχει μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ καθίζηση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος. Τα κόμματα έχουν αναγνωρίσει και έχουν παραδεχτεί το “φαινόμενο”. Και εν μέρει και την ευθύνη τους γι’ αυτό. Δεν έχουν βέβαια ούτε συζητήσει, ούτε εξηγήσει επαρκώς, τα αίτια αυτής της καταβαράθρωσης. Τα πως και τα γιατί. Ούτε άνοιξαν κάποια συζήτηση για το πως θα αναστυλωθεί αυτή η γκρεμισμένη αναξιοπιστία. Η δική τους αξιοπιστία ουσιαστικά. Ούτε βέβαια κάποιο κόμμα μπορεί να ισχυριστεί ότι κατάφερε να ανακόψει, ακόμη και τώρα, αυτή την αχαλίνωτη πτώση. Να μην τα πολυλογώ, και πάνω σ’ αυτό το “φαινόμενο” δεν είδαμε μέχρι τώρα καμμιά σοβαρή τοποθέτηση από την πολιτική μας ηγεσία.

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Συνέντευξη του αντιστασιακού Στέφαν Εσέλ: Νέες και νέοι, εξοργιστείτε! Εξεγερθείτε!

Ο Στεφάν Εσέλ αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ήταν μάλιστα και ένας από τους συντάκτες της Διακήρυξης Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Σήμερα 93 χρονών είναι ακόμα πολιτικά ενεργός. Το βιβλίο του, που μόλις κυκλοφόρησε, με τον τίτλο «Εξοργιστείτε» προτρέπει τη νέα γενιά να εξεγερθεί. Ο Εσέλ δηλώνει βαθιά αριστερός άνθρωπος δίπλα στους άστεγους, τους μετανάστες, όσους αντιστέκονται και αγωνίζονται, σε κάθε χώρο, εναντίον των αδικιών του κόσμου. «Το χειρότερο από όλα είναι η αδιαφορία, να λέει κανείς πως δεν µπορεί να κάνει τίποτα, την ώρα που ξεθεµελιώνονται όλες οι κοινωνικές κατακτήσεις», λέει ο γάλλος αντιστασιακός και διπλωμάτης.