Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Μπράβο Έλληνες, είστε έξυπνοι..

φωτό: ringarolls.com
Άρθρο της Κουκίδας, στην εφημερίδα "το Ποντίκι"

Τάδε έφη Ντομινίκ Στρος-Κάν. Έκπληκτος από το εκλογικό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών (όπως του το μετέφεραν τουλάχιστον), ο γ.γ. του ΔΝΤ λίγο έλειψε να πετάξει την σκούφια του και να ανοίξει σαμπάνιες μπροστά στις κάμερες.

«Πρώτη φορά κερδίζει κυβέρνηση - και δη αριστερή (!)- που έχει επιβάλει τόσο σκληρό οικονομικό πρόγραμμα». Είπε ο Στρος. « Δεν έχει γίνει ποτέ ξανά στο παρελθόν κάτι τέτοιο. Ποτέ. Οι Έλληνες δείχνουν να έχουν καταλάβει την πολιτική που ασκεί το ΔΝΤ».

Μπράβο μας βρε. Αφού το λέει ο Ντομινίκ κάτι θα ξέρει. Αυτά είδε ο George και πήρε φόρα. Άρχισε να κατακεραυνώνει την Μέρκελ και να της χρεώνει την άνοδο των σπρεντ των ομολόγων γιατί η σκληρή πολιτική της - είπε - οδηγεί κάποιες χώρες σε χρεοκοπία. Μαζί σου George. Με τα χίλια. Τις ίδιες κατηγορίες εξαπέλυσε και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Η αποχή είναι πολιτική πράξη

…είναι άκυρες οι εκλογές όπου δεν υπήρχε συμμετοχή άνω του 50+1%

του Παναγιώτη Τραϊανού 


Η νομική επιστήμη είναι μια επιστήμη της λογικής, η οποία μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με τα μαθηματικά. Γιατί μοιάζει; Γιατί με "πράξεις" μπορεί να παράγει "αποτελέσματα". Στα μαθηματικά το 3, για παράδειγμα, είναι ένα αποτέλεσμα, το οποίο παράγεται με πολλούς τρόπους και όχι μόνον με έναν. 3=2+1, αλλά και 4-1 και 9/3, αλλά και 3*1 κλπ.. Άπειροι διαφορετικοί συνδυασμοί αριθμών και πράξεων μπορούν να παράγουν ένα κοινό αποτέλεσμα.

Το ανάλογο μπορεί να γίνει και στην επιστήμη της νομικής με τους νόμους στη θέση των αριθμών. Στο Σύνταγμα, για παράδειγμα, υπάρχει το άρθρο 14, το οποίο διασφαλίζει το δικαίωμα του ανθρώπου στην έκφραση. Άρθρο 14.1. Καθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του τύπου τους στοχασμούς του, τηρώντας τους νόμους του Κράτους. Το Σύνταγμα διασφαλίζει αυτό το δικαίωμα με ένα άρθρο του. Το διασφαλίζει απόλυτα.

Η αλήθεια στα ..Αγγλικά


photo: venangochamber.org
    Στις 15/11/2010, μετά τις συναντήσεις των εκπροσώπων της τρόικα με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση. Για την ακρίβεια εξέδωσε δυο πανομοιότυπες ανακοινώσεις: Μια γραμμένη στα ελληνικά [1] και μία στα αγγλικά [2]

    Στην τελευταία παράγραφο της ανακοίνωσης που εκδόθηκε στα ελληνικά αναφέρεται ότι:

    «Η μείωση του ελλείμματος τα επόμενα χρόνια θα γίνει με ισορροπημένο και δίκαιο τρόπο (...). Δεν θα γίνει με περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε με αυξήσεις φόρων (...)».

    Αυτό το απόσπασμα της ανακοίνωσης που έχει εκδοθεί στα ελληνικά, απουσιάζει παντελώς από την ανακοίνωση που έχει εκδοθεί στα αγγλικά!

    Η τελευταία προφανώς απευθύνεται στους δανειστές και στις «αγορές», ενώ η πρώτη σε όλους εμάς τους εσωτερικούς καταναλωτές εύηχων και εύπεπτων πολιτικών λόγων και υποσχέσεων..

    Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

    Σουβλάκι οι ψηφοφόροι


    Ορυκτός Πλούτος Vs Χρέος

    "Απίστευτες αποκαλύψεις τoυ newsbomb.gr"
    του Κώστα Χαρδαβέλλα

    Δραματικές εξελίξεις παίρνει το θέμα του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας, μετά τις αποκαλύψεις του Κώστα Χαρδαβέλλα χθες βράδυ, στην εκπομπή «Αθέατος Κόσμος» του Alter, στην οποία μετέφερε την εξής δήλωση της υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Τίνας Μπιρμπίλη: «Θα συσταθεί διυπουργική επιτροπή και θα περιμένει τις εισηγήσεις του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Άμυνας για να αποφασίσει πότε θα συσταθεί Φορέας Διαχείρισης του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας».

    Νωρίς το μεσημέρι έφτασαν στα χέρια του Κώστα Χαρδαβέλλα τρεις απόρρητες εκθέσεις – μελέτες που έκανε το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (με έδρα το Χιούστον του Τέξας) μέσα στο 2010 (η πρώτη έγινε τον Απρίλιο και η δεύτερη στις αρχές Οκτωβρίου 2010), όπου αναφέρονται τα εξής σημαντικά στοιχεία:

    Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

    Ανέκδοτα - Πολυτεχνείο

    Στο περιθώριο της σημερινής επετείου, δύο ανέκδοτα με τη μορφή ερωτοαπαντήσεων, από τον χώρο του Πολυτεχνείου..

    Ερώτηση πρώτη:

    - Τι βγαίνει στο ΕΜΠ μετά τη βροχή;

    Ερώτηση δεύτερη:

    - Τι διαφορά έχει ο Θεός από τους ηλεκτρολόγους

    Εδώ Πολυτεχνείο.. Εκεί Πολυτεχνείο, ΠΟΥ είναι το Πολυτεχνείο?!

    φωτό: nettergr.typepad.com
    17η Νοεμβρίου 1973, μια χούφτα χρόνια πριν...

    ταραγμένα χρόνια τότε, ταραγμένα και σήμερα.. κάποιοι καρπώθηκαν εύσημα που δεν τους άξιζαν, κάποιοι άλλοι πάλι έμειναν στην αφάνεια ενώ δεν το άξιζαν. Πολλοί γνώρισαν κτηνωδίες, διωγμούς και βασανιστήρια. Ορισμένοι από αυτούς πάλι, γνώρισαν πολιτική, οικονομική και επαγγελματική καταξίωση. Ίσως αποτέλεσαν και οι ίδιοι με την σειρά τους γρανάζια του ίδιου ή αντίστοιχου συστήματος που τότε μάχονταν. 

    Μέχρι και σήμερα, η αλήθεια συγκεχυμένη. Οι μαρτυρίες και τα ντοκουμέντα παρελάζουν κάθε χρόνο από τηλεοπτικούς δέκτες και διαδικτυακούς τόπους και όμως καταφέρνουν να φθάνουν στους δέκτες της ψυχής μας τόσο αντικρουόμενες μεταξύ τους διαπιστώσεις.

    Ερώτηση σε εξετάσεις Πολυτεχνείου

    φωτό: businessinsider.com
    Η ακόλουθη είναι μια πραγματική ερώτηση που δόθηκε πριν χρόνια στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο στο τμήμα χημικών μηχανικών. Η απάντηση ήταν τόσο εμβριθής ώστε ο καθηγητής την τοιχοκόλλησε στον πίνακα ανακοινώσεων και έκτοτε έχει γίνει θρύλος.

    Ερώτηση:
    Η κόλαση είναι εξώθερμος (αποδίδει θερμότητα) ή ενδόθερμος (απορροφά θερμότητα);

    Οι περισσότεροι φοιτητές τεκμηρίωσαν τις απαντήσεις τους χρησιμοποιώντας τον νόμο του Boyle, (τα αέρια ψύχονται όταν εκτονώνονται και θερμαίνονται όταν συμπιέζονται) ή κάποιο παραπλήσιο φυσικό νόμο. Ένας όμως φοιτητής, έδωσε την ακόλουθη απάντηση:

    Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

    Τα Δάνεια της Αγγλίας, οι Εξοπλισμοί και η Απογραφή

    austinreport.com
    Ο Αγώνας για την απελευθέρωση από τον Τουρκικό ζυγό, που ξεκίνησε με την Επανάσταση του 1821, απαιτούσε, για να επιβιώσει και να συνεχιστεί, τον εξωτερικό δανεισμό. Οι μόνοι πρόθυμοι να δανείσουν τους Έλληνες ήταν οι τοκογλύφοι, οι οποίοι έθεσαν όρους εξοντωτικούς. Τελικά συνομολογήθηκαν δύο δάνεια με Άγγλους δανειστές, συνολικού ύψους 2.800.000 λιρών.

    Τον Ιούνιο του 1823 το Εκτελεστικό (ήταν το ένα από τα δύο Σώματα που συστήθηκαν και αποτέλεσαν την Προσωρινή Διοίκηση, όπως θεσμοθετήθηκε στην Α' Εθνοσυνέλευση που διακήρυξε την ανεξαρτησία της Ελλάδας) εξουσιοδότησε τους Ιωάννη Ορλάνδο και Ανδρέα Λουριώτη να μεταβούν στην Αγγλία για τη σύναψη του πρώτου δανείου. Ύστερα από διαπραγματεύσεις, τον Φεβρουάριο του 1824, οι Ορλάνδος και Λουριώτης συνομολόγησαν δάνειο ονομαστικής αξίας 800.000 λιρών με τον οίκο Loughnan – O' Brien.

    Το δάνειο αυτό είχε επιτόκιο 5%, προμήθεια 3%, ασφάλιστρα 1,5% και περίοδο αποπληρωμής 36 ετών. Ως εγγύηση για την αποπληρωμή του τέθηκαν από Ελληνικής πλευράς όλα τα δημόσια κτήματα (για την εξόφληση του κεφαλαίου) και όλα τα δημόσια έσοδα από τελωνεία, αλυκές κ.λ.π. (για την αποπληρωμή των τόκων).

    Άγιε Βασίλη μην έρθεις φέτος!

    Καλέ μου Άγιε εγώ πάντα πίστευα σ' εσένα, αλλά και συ κάθε χρόνο με θυμόσουν, ήμουν δεν ήμουν καλό παιδί.Φέτος Άγιε ήμουν καλό παιδί, αλλά καλύτερα μακρυά και αγαπημένοι. Μην επιμένεις δεν θέλω δώρο. Υπάρχει πρόβλημα.

    Πρώτον δε θέλω να τ' ανοίξω γιατί ακόμη εκεί στην αντιτρομοκρατική ψάχνουν το 15 φακελάκι που κάνει μπαμ.

    Δεύτερον γιατί παίζει μ' εσένα που σ' εμπιστεύονται ότι θα τα φέρεις... έγκαιρα μπορεί ν' ανοίξω το φάκελο και να δω το χαρτί της περαίωσης και να χαλάσουμε και τις καρδιές μας.

    Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

    Μίκης Θεοδωράκης: Τη χώρα κυβερνάει μία μικρή μειοψηφία (βίντεο)

    Μοναδικός πλέον δρομος για το Λαό είναι η ανυπακοή και η οργάνωση ενός μαζικού λαϊκού κινήματος. Η χώρα από χθες κυβερνάται από μια μικρή μειοψηφία. Νέες ηγεσίες θα βγουν από το Λαό. Αυτοί που πρόδωσαν θα πρέπει να τιμωρηθούν.

    Μία συνάντηση των Επιτροπών εργαζομένων και ανέργων του κινήματος ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ χθές βράδυ με τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη εξελίχτηκε σε μία σημαντική πολιτική συζήτηση και άκρως ενδιαφέρουσες δηλώσεις.

    Την επομένη ακριβώς των εκλογών ο Μίκης Θεοδωράκης επισήμανε ότι η χώρα κυβερνιέται πλέον και επίσημα από μία μικρή μειοψηφία η οποία προσπαθεί να επιβάλει πολιτικές με τις οποίες δεν συμφωνεί η πλειοψηφία του λαού.

    Τελείωσε το διάλειμμα


    Όταν η αποχή γυρίζει σαν μπούμερανγκ!

    Ερμηνείες για την αποχή εδόθησαν πολλές και δεκάδες διαφορετικά μηνύματα ψάχνουν ακόμη και σήμερα τους αποδέκτες τους. Όλοι ευχαριστημένοι δηλώνουν και όλοι προσπαθούν να καρπωθούν μερίδιο από το εκκωφαντικό ποσοστό της αποχής που στον Β' γύρο στην Αθήνα έφθασε και το 70% σύμφωνα με βραδινά δημοσιεύματα.

    Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, στο 94,74% της ενσωμάτωσης, στην Αθήνα ψήφισε ποσοστό 34,19%, επί του οποίου -μετά την αφαίρεση των λευκών και άκυρων- έγκυρα θεωρούνται τα ψηφοδέλτια σε ποσοστό 88,89 %.

    Αν πάρει κάποιος ένα κομπιουτεράκι στα χέρια του, θα διαπιστώσει ότι τον νέο δήμαρχο Αθηναίων επέλεξε το 30,39% των ψηφοφόρων!!

    Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

    Να καταργηθούν τα Κόμματα!

    photo: kalymniansvoice.gr
    Το πολιτικό κόμμα στην αγγλική μεταφράζεται ως Political Party. Η λέξη "πολιτικό" αποδίδεται αυτούσια στο "political" (πολίτικαλ). Η έτερη λέξη όμως, το "κόμμα" αποδίδεται ως "party" (πάρτι). Να είναι τυχαίο?!  Για να είμαστε αντικειμενικοί βέβαια, το λήμμα "πάρτι" ετυμολογικά σημαίνει κοινωνική συγκέντρωση. Ποιος μας λέει όμως ότι είναι αυτή η σωστή ερμηνεία? Γιατί να μην το παραφράσουμε ως "πάρτη" που σημαίνει "για το δικό μου συμφέρον"? 

    Τα κόμματα εξ ορισμού, εξυπηρετούν το συμφέρον των μελών τους. Κανείς δεν ασχολείται με το Δημόσιο συμφέρον! Εκείνο που ξέρουν άριστα να κάνουν είναι να κατακερματίζουν τους ψηφοφόρους, να διαιρούν και να βασιλεύουν, να ορίζουν πολλούς αρχηγούς (τουλάχιστον έναν το καθένα). Έτσι όλοι είναι ικανοποιημένοι. Και οι κομματάρχες και ο Λαός.

    Τη Δευτέρα μακάκα ψηφοφόρε, ετοιμάσου να δεις το παγόβουνο!

    Πλησιάζουμε ολοταχώς το παγόβουνο και στο κατάστρωμα ακούγεται το μουσικό σήμα του master chef.

    Οι σαλταδόροι της ελληνικής οικονομίας, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους της Ευρώπης, επιμένουν να κρύβουν από τους χαχόλους πολίτες το έλλειμμα ώσπου να ολοκληρωθούν οι εκλογές!

    Που έχει ξανακουσθεί τέτοια συμπαιγνία αλητείας ανάμεσα σε μια κυβέρνηση και έναν ευρωπαικό οργανισμό, την Eurostat;
    Φυσικά τα παπαγαλάκια του συτήματος βγάζουν τον σκασμό γι αυτή τη ξεφτίλα-μόνο που οι αριθμοί πονάνε όσο νυχτώνει.

    Η άποψη των… μεθυσμένων

    Κάθισα αναπαυτικά στο καρεκλάκι του καφενείου στο χωριό μου και παρήγγειλα το ούζο μου. Βλέποντας το πλήθος που περνούσε από μπροστά μου για να πάει να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, συλλογίστηκα τις κουβέντες που είχα με σειρά ψηφοφόρων και άρχισα να καταλήγω για το πώς ψηφίζει το χωριό μου, το οποίο σαν μικρογραφία της ελληνικής κοινωνίας αντανακλά όλες τις τοπικές κοινωνίες.